Ние всички имаме желание да бъдем обичани, без значение колко силно най-твърдите от нас отричат това. Често пъти, онова, за което копнеем, е романтичната любов. Ние сме хванати в клещите на нашата самота и е нормално да имаме желание за компания. Въпреки това, романът не е битката или желанието на всекиго – това може да бъде нуждата от семейство, или от платоническо приятелство. А при някои, може да става дума за комбинация от всичките тези неща.
 
Отхвърлянето и нараняването могат да ни накарат да се чувстваме непълноценни и с ограбени илюзии за това как очакваме да вървят връзките ни. Когато те не са развиват както ние искаме, често се самообвиняваме и се чудим къде сбъркахме… но не е това, за което става дума.
 
Тук именно идва умението да обичаме себе си – и то идва с някои невероятни ползи, ето шест от тях.
 
1.    Вие ще сте пораснали и отговорни
Вместо да правите лоши избори, подведени от срам, вина или страх – вие ще имате власт да правите избори, които наистина имат смисъл за това кой сте – което означава, че ще живеете вашия истински живот. Вече няма да ви хващат в угодничество на хората; вместо това вие ще живеете живота, който носи удовлетворение на вас. Любовта към себе си означава да се опитвате да почитате себе си, защото знаете, че вашите нужди са точно толкова важни, колкото и тези на другите хора.
 
2.    Вие поставяте граници и се придържате към тях
 
След като сте хванали чалъма за удовлетворяване на вашите нужди, вие започвате да се чувствате по-уверени в себе си, което означава, че сте и по-напористи. Разбира се, това дава резултат в едно по-целенасочено отношение, особено когато става дума за сърдечни връзки. Вие започвате да виждате кой ви губи времето и сте достатъчно силни, за да продължите напред без него. Нещо повече, вие сте достатъчно силни да поставите ясни граници спрямо хората и да се придържате към тях.

3.    Ще спре търсенето на одобрение
 
Когато истински обичате себе си, вие спирате да се тревожите за това кой какво мисли за вас – което означава, че вие ставате по-малко отбранителни и повече уверени в живеенето на автентичен за вас живот. Защо да се нуждаете от приемането на когото и да е, когато вие сами искрено се приемате?
 
4.    Вие ще сте човек, който съзнателно взема решения
Обичта към себе си ви дава смелостта да изхвърлите от живота си нещата, които в действителност не ви носят радост и не ви осигуряват достатъчно място за растеж. Лесно е да взимаш смели решения, когато цениш себе си и активно правиш избори, които ви почитат, а не рискуват да ви наранят.
 
5.    Ще се наслаждавате на самотата
Мнозина са заловени в клещите на плътно заети програми, просто защото са ужасени от чувството да останат насаме със себе си. Вие се ограждате с хора, хвърляте се в работата, взимате решения, които ви помагат да избегнете тази самота. Защо ще правите всякакви неща, които вие не обичате? Бихте могли да изпълните това време с неща, които настина обичате да правите – било медитация, плуване, писане или гледане на филм. Не е нужно да се чувствате уплашени да прекарвате времето си самички; трябва да се наслаждавате на времето, прекарано със себе си. Обичта към себе си носи повече комфорт, когато прекарвате време в собствената си компания.

6.    Щастие
Вие не се нуждаете от това да намирате щастие във връзките, били те романтични или не. Единствената любов, от която се нуждаете, за да бъдете щастлив, е любовта към себе си. Когато започнете да поемате отговорност за това и престанете да раздавате силите си на всички, вие, естествено, ще се почувствате по-щастливи. Ако нямате романтична връзка, ще откриете, че не искате толкова отчаяно като преди да имате такава, защото знаете, че не се нуждаете от нея. И когато правилният човек се появи, вие ще бъдете готови за тази любов.
 

6 изумителни ползи от умението да обичаш себе си