You are currently viewing 6 начина да окажете положително въздействие върху нечий живот

Как променяте живота си? Започвате, като оказвате положително въздействие върху тях. Независимо дали търсите да наставлявате някого в неговата кариера, да научите приятел на ново умение или търсите друг начин да предложите насоки на някой друг, резултатът, който желаете, винаги е един и същ. Искате те да успеят.

Готови ли сте да бъдете учителят, от който се нуждаят?

Нека проучим някои начини да окажем положително влияние върху живота на някой друг чрез преподаване:

Разберете каква връзка искате да имате

Първо, каква връзка искате да имате? Искате ли да бъдете учител в класна стая? Искате ли да дойдете с приятел и да му помогнете от време на време? Искате ли да бъдете официален ментор, евентуално в бизнес среда? Вашият избор ще диктува следващите ви стъпки. Например, ако искате да преподавате в класната стая, може да искате да се запитате какви умения трябва да преподавате. Може би бихте искали да предложите вечерен курс в обществен колеж. Или може да искате да организирате уебинар от дома си, за да насочите учениците към някои нови умения.

Определете целта

След като сте установили вашата среда и сте спечелили ученик или набор от ученици, трябва да създадете ясна цел. Каква е целта на тази преподавателска връзка? Какво искате другият човек да получи от това? Какво искат да получат от това?

Влезте с всичко

Не навлизайте в това, освен ако наистина не желаете да инвестирате в индивида. Станете по-заинтересовани да им помогнете да успеят като личност, отколкото да маркирате постиженията им от някакъв списък

Знайте кога да спрете

Ще намерите най-добрите резултати в даването на насоки на другите, когато знаете от какво наистина имат нужда. За да разберете това, може да се наложи да оставите настрана дневния си ред и да ги слушате известно време. Първоначалните им проблеми може да не са това, което трябва да решат. Възможно е да се случва нещо по-дълбоко. Когато оставите на другия човек място за разговор, той често ще обсъди какво наистина го притеснява, ако му отделите достатъчно време.

Откажете се от предположенията

Не си мислете, че знаете всичко, особено за човека, когото наставлявате. Вместо да предполагате нещо, отделете време да ги попитате за самите тях. Открийте какво искат от тази връзка.

Бъдете уязвими

Вие също сте правили грешки. Бъдете готови да споделите вашите катастрофи. Има много уроци, които можете да научите от грешките на други хора. Вашият опит е ценен инструмент, когато става въпрос за обучение на другите.

В крайна сметка най-добрият начин да окажете положително въздействие върху живота на някого е да бъдете открити и честни в желанието си да помогнете и в това как се отнасяте към другия човек. Честността е от решаващо значение за наставническите отношения.

  • Ако не ви достига увереност че можете да се справите или ако се нуждаете контрол и баланс в живота си, можете да научете какво да направите ТУК!
  • Или ако желаете да помагате на другите – да сте треньор /обучител или консултант, ще ви е полезно онлайн обучението „Треньор по увереност“ ТУК! 
  • 6 начина да окажете положително въздействие върху нечий живот