You are currently viewing 6 основни факта и мита за образа на тялото

Според Националната асоциация за хранителни разстройства терминът „образ на тялото“ описва как виждате сами себе си, тялото си в огледалото, начина, по който си се представяте наум. Негативният образ на тялото може да бъде причинен от ниска самооценка, породена от вашата височина, вашето тегло, лицеви характеристики, цвят на кожата, на практика от почти всяка ваша физическа характеристика.

Проблемът е, че има прекалено много неправилни допускания за образа на тялото. Важно е да разберете какъв е действителният ви образ на тялото, в случай че вие или някой, когото познавате, се сблъска с тези проблеми. Нека разгледаме шест мита за образа на тялото и истината зад всеки един от тях.

Мит №1: Негативният образ на тялото засяга само жените.

По данни на Do Something направени проучвания показват, че цели 91% от жените имат негативен образ на тялото. И все пак броят на мъжете, засегнати от негативен образ на тялото, бързо нараства през последните години. Центърът по образ на тялото има данни, че около 43% от мъжете се борят с ниска самооценка, породена от техния образ на тялото, най-вече във връзка със стандартите на обществото, насърчаващи „по-мъжествена“ физика.

Мит №2: Отслабването ще доведе до по-добър образ на тялото.

Данните, събрани от Park Nicollet Melrose Center (Център за лечение на хранителни разстройства), показват, че около 50% от американците са недоволни от своето тегло. В допълнение, изследването също показва, че около 70% от жените, които са в рамките на здравословното тегло, въпреки това искат да спазват диета и да отслабнат. Въпреки че загубата на тегло може да подобри образ на тялото временно, прекомерното отслабване прави развитието на дългосрочно хранително разстройство още по-вероятно.

Мит № 3: Образът на тялото обикновено се влошава в основното училище /гимназията.

И основното училище, и гимназията са времена на промяна както на психическо, така и на физическо ниво. И все пак данните показват, че децата, които са едва на шест години, вече се борят с темата за образ на тялото и обществените стандарти по отношение на телесното тегло. Тежестта на положението е коментирана от Томас Кеш в книгата му „Образ на тялото”. Тя разкрива, че до 50% от децата на възраст между шест и дванадесет години се страхуват не напълнеят и качат килограми.

Мит №4: Негативният образ на тялото е резултат от желанието да бъдете слаби.

Няма съмнение, че случаи на негативен образ на тялото, произтичащи от теглото на човек, водят до хранителни разстройства доста често. И все пак негативният образ на тялото може да е следствие от всякаква несигурност по отношение на външния вид. Човек може да развие негативен образ на тялото, мислейки си, че е твърде слаб, прекалено тежък, твърде висок, твърде нисък или просто бидейки неуверен по отношение на чертите на лицето си.

Мит №5: Негативният образ на тялото е просто ниска самооценка.

Образ ът на тялото и самооценката определено вървят ръка за ръка, но важното е как хората действат под влияние на тези чувства. Всъщност проучванията на Националната асоциация на хранителните разстройства показват, че около 5,2% от момичетата ще се сблъскат с критериите за диагностика на хранително разстройство на възраст между осем и двадесет години.

Някои дори стигат толкова далеч, че да предприемат хирургически намеси – данните на Американската общност на пластичните хирурзи говорят за над 250 000 извършени липосукции и около 130 000 операции по прибиране на корема само през 2018 г.

Мит № 6: Социалните медии са най-голямата причина за негативния образ на тялото.

Масовото потребление на социалните мрежи несъмнено играе ключова роля за негативния образ на тялото при младите хора. Изследването, проведено от Изследователски център „Пю“ разкри, че социалните медии като цяло влияят върху самооценката на около 26% от тийнейджърите. И все пак, негативният образ на тялото може да бъде предизвикан и от тормоза от връстници, натиска да бъдете слаби, сравнявайки себе си с манекени и знаменитости, и дори от личността на даден човек.

Заключителни мисли

Много малко са тези, които биха отрекли, че негативният образ на тялото е съществен проблем при младите жени в съвременния свят. Образът на тялото не прави разлика между пол, сексуална ориентация, етническа принадлежност, националност или друга идентификационна характеристика. 

Предлагаме ви предизвикателство, като ви каним да се включите безплатно в ИНИЦИАТИВА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ОБРАЗА НА ТЯЛОТО ВЪВ ВРЪЗКА С 2 ЮНИ 2022 г.- СВЕТОВНИЯТ ДЕН ЗА БОРБА С ХРАНИТЕЛНИТЕ НАРУШЕНИЯ, по времето на която ще усвоите 20 начина да подобрите образа на тялото си. Научете повече за инициативата ни на Медия-Кампании и Инициативи на сайта ни: https://unikalonlineinstitute.com/

6 основни факта и мита за образа на тялото