You are currently viewing 7 НАЧИНА ДА ПРЕБОРИТЕ ПРАЗНИЦИТЕ, КОГАТО СТЕ С ХРАНИТЕЛНО НАРУШЕНИЕ

7 НАЧИНА ДА ПРЕБОРИТЕ ПРАЗНИЦИТЕ, КОГАТО СТЕ С ХРАНИТЕЛНО НАРУШЕНИЕ

Храната и семейните събирания са централни елементи през Коледните и Новогишни празници. Празничния период обаче е честно много труден, за страдащите от хранителни нарушения- анорексия, булимия, хиперфагия или безконтролно преяждане, емоционално хранене или друга форма на под-прагови хранителни разстройства, което може да направи празничните изложения на храни заплашителни, а компанията на околните – обезпокояваща.Независимо дали се борите с разстроено хранене от месеци, години или десетилетия, има начини не само да оцелеете през празничния сезон, а и да преборите успешно с някои от най-големите си страхове. 

1.Доверете се на хора, които обичате и ви подкрепят

Малко неща правят личните борби толкова трудни, колкото това да ги скатаете в себе си. За да предотвратите подобно страдание е нужно да се отворите да говорите и споделяте открито как се чувствате, какво ви плаши и тревожи и от какво имате нужда. 

2.Знайте, че не сте сами, не и наистина

Контрастът между празничната бодрост и вътрешната ви борба може да предизвика самота, но не е задължително. „но Знанието за това, че има и други, които преодоляват  същите или подобни хранителни нарушения,помага да се чувствате по-малко самотни и дори малко по-смели. 

3.Познавайте и уважавайте границите си

Ако това да кажете „не“ означава да кажете „да“ на благосъстоянието си, то дайте си разрешение да го направите. Ако се колебаете относно някоя ситуация, обсъдете дилемата си с терапевта си или любим човек, който ви мисли доброто.

4.Предизвиквайте се,  но с малки крачки

Това да се барикадирате сами, за да избегнете преяждане или емоционални спусъци, може да изглежда съблазнително през празничния сезон, но по всяка вероятност няма да оздравеете или да израснете, ако изобщо не предизвиквате себе си. Обмислете малки, деликатни предизвиквателства.  Ще разберете дали някоя стъпка е подходяща, обяснява тя, според това дали изглежда осъществима и привлекателна, вместо заплашителна.

5.Фокусирайте се върху това, което има значение

Да се каже „Не мисли за храна или за хранителното си разстройство!“ е все едно да кажете на някой, който стои насред виелица, да не обръща внимание на студа. С тази забележка можете да направите усилия да се фокусирате върху аспектите от празничния сезон, които намирате за красиви. Например можете да се фокусирате върху  занимания като това да помагате на другите със задачи като опаковането на подаръци и други отклоняваше вниманието празнични дейнсоти, които да ви насочват да мисилите в положителна посока. Подобни ползи има и от воденето на дневник за благодарността. Важно е да помните, че колкото и мрачен да изглежда светът ви на моменти, има светлина, към която да погледнете. Колкото повече я приемете, толкова по-вероятно е да й се отдадете.

6.Нахранете душата си

Не забравяйте че на Коледа стават чудеса, така че това е времето в което да се отворите за невероятното и така желаното в живота ви, да се насочите към духовните си потребности, да събудите вярата си в силата на сътворението- Бог или както я наричате, а защо не и да преоткрийте Истинското си Аз, посредством всички онези любими дейности, мечти, хобита и цели, които сте загърбили отдавна?

7.Вдигнете мотивацията си

 Предизвиквам ви с този въпрос, над който да помислите и да напишете подробен отговор с детайлни описания: Ако днес е деня в който разберете от доктора си че ви остават само 2 седмици живот, колко важни биха били- тялото, теглото и хранителните ви правила и как бихте прекарали тези последни дни от живота си? Какво, къде, с кого и как бихте прекарали тези седмици?

За да научите повече за различните категории хранителните нарушения и техните митове, съвети за справяне за родители и близки на засегнати, SOS препоръки за подкрепа, прочетете стари броеве на бюлетини, клекнете на линка: https://bit.ly/335hVtK 

Ако се нуждаете от ресурси за подкрепа- професионално консултиране, клиники, ел. ръководство за подкрепа, или друг вид помощ при хранителни нарушения, посетете линка: http://bit.ly/ProfesionalniResursizaPodkrepa

Информирайте се  и за онлайн обученията на Академия „Емоции и Хранене” на новия ни сайт: https://unikalonlineinstitute.com/  

Бъдете благословени за Рождество Христово! Уникално-зареждащи и вълшебно-радостни Коледни и Новогодишни празници ви желае Екипът на УНИКАЛ:

д-р Елисавета Павлова, Александрина Димова, Константина Янкулска, Биляна Стоянова и Росица Борисова

Ако ви е харесал материала и мислите че може да помогне на някои ваши приятели, моля споделете този пост!

7 НАЧИНА ДА ПРЕБОРИТЕ ПРАЗНИЦИТЕ, КОГАТО СТЕ С ХРАНИТЕЛНО НАРУШЕНИЕ