Днес има много хора, които страдат от ниско самочувствие. За някои от тях, повечето външни наблюдатели могат лесно да посочат поведението, което показва това. За други не е толкова ясно. Но, ако вие сте готови да хвърлите светлина върху себе си, за да разберете дали ви липсва самочувствие, ние сме подготвили списък от поведенчески прояви, за които да се наблюдавате. Ето седем признака за това, че вие може би имате ниско самочувствие. 

#1. Вие сте нерешителни.

Ниското самочувствие може да ви затруднява да бъдете решителни. Когато не вярвате във вашите възможности или мнение, вие се затруднявате да извършвате дори прости избори. Дори малките решения могат да ви отнемат часове, защото вие не сте сигурни какво ще донесе това, което изберете, в дългосрочен план. Ако не чувствате, че вашето мнение има значение за другите, вие често ще се придържате към техния избор. 

#2. Трудно ви е да стоите сами.

Когато не се чувствате добре относно себе си, вие вероятно не се радвате да прекарвате времето си самички. Да си сам означава още време с негативни мисли, които удължават времето на вашата ниска самооценка, затова вие може би компенсирате, като се опитвате постоянно да сте около други хора. Да сте с другите, макар и без да взимате участие в общуването, е често предпочитано пред чувствата, които предизвиква стоенето самички. 

#3. Вие постоянно се сравнявате с другите.

Ако вие постоянно мислите и се тревожите за другите, които считате за по-успели от вас, то вашето самочувствие вероятно е ниско. Когато позволявате на мислите за животите и постиженията на другите хора да изпълва повечето от дните ви, вие не цените вашите желания и нужди. Ниското самочувствие може да прави ситуацията да изглежда така, сякаш само вие пропускате щастието, а това ви кара да се питате какво правят другите точно там, където вие се проваляте.

#4. Вие имате проблеми с връзките.

Ако не се харесвате или цените, вие сигурно трудно ще повярвате, че другите могат да са загрижени за вас. Ниското самочувствие често води до усещането, че сте много нелюбими, което може да ви причини проблеми във връзката с някого на дълбоко ниво. Ниското самочувствие може да стане причина да търсите приемане или утвърждаване от партньора, което той може да почувства като прилепчивост или отчаяна нужда, и това да причини проблеми във връзката.

#5. Вие не можете да казвате „не”.

Когато ви липсва самочувствие, може да се окаже трудно да приемете, че вашите нужди са по-важни от тези на някой друг. Това може да ви накара да казвате „да” на молби, които не съвпадат с вашите желания, защото искате другият човек да ви хареса. Ако се боите да бъдете отхвърлени от някого, казването на „да” е начин да се подсигурите, че той ще продължи да ви намира за ценен. Но, постоянното казване на „да” означава също, че вашите нужди са неглижирани.

#6. Тревожите се прекалено за външния си вид.

Хората с ниско самочувствие обикновено прекарват много време в тревоги за това как изглеждат. Ако вие винаги носите грим, когато излизате от вкъщи, или не можете да се удържите да не се пооправите, когато минавате покрай огледало, вие очевидно сте доста несигурни в себе си и трябва да продължавате да се гласите и гиздите, за да замаскирате това състояние.

#7. Постоянно се извинявате.

Ниското самочувствие често ви води до това да обвинявате себе си за неща, които всъщност не сте извършили. Когато самочувствието ви е ниско, вие може да се опитате да намалите вашето въздействие върху околните като се извинявате за поведението си. Обичайно е за хората с ниско самочувствие да се извиняват, че са говорили за това как се чувстват, или че са изразили мнението си. 

Заключителни думи

Някое от тези неща отнася ли се до вас? Или до някой, който ви е скъп? Това са само няколко от признаците на ниско самочувствие, но ако ги намирате у себе си, може би е време да си зададете някои трудни въпроси. Готови ли сте да промените живота си и да започнете да се цените повече? Тогава – време е да повишите това самочувствие, като започнете от днес.

7 признака, че имате ниско самочувствие