През юни-юли 2020-а година стартира и продължава кампанията “Loved Bodies” на първата българска асоциация за хранителни нарушения “Уникал” и Академия “Емоции и хранене”.

Към нея вече функционира безплатна линия, в помощ на хора с такива проблеми.

Всъщност, по думите на председателя на Асоциацията д-р Елисавета Павлова, линията е съществувала от 5-6 години, но е функционирала епизодично със стажанти и доброволци.

Тя не е само за засегнати от подобни проблеми, но и за родители – те са особено активни, когато са забелязали тревожни тенденции в здравето на децата си.

По данни на НСИ около 1 340 000 души в България имат хранителни проблеми.

„На практика става дума за сериозни заболявания с тежка симптоматика с медицински, диетологична и психологични последствия“, подчерта д-р Павлова.

В списъка на хранителните проблеми, освен широко известните анорексия и булимия, са още и безконтролното преяждане и субклиничните нарушения.
Хората, на които им личат тези проблеми, са подложени на допълнителен стрес, предубеждения, стигма, културни и социални стереотипи – включително и в здравните заведения, допълва д-р Павлова. Тя настоява хората да не робуват на предразсъдъци, които свързват размера (на тялото) със здравословното състояние.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с д-р Елисавета Павлова:

https://www.bnr.bg/sofia/post/101305513/d-r-elisaveta-pavlova?fbclid=IwAR3m0DsHSjzOcfS_-yP1pRf1zNv4HM4SoU_yR_C35Wqu-H8pYXnv13gqFQM

Екипът от специалисти към Асоциация Уникал организира Кампания “Превенция на Хранителни Нарушения Есен 2020”

Можете да бъдете полезни на себе си и вашите близки като научите повече за инициативите, ресурсите за подкрепа, инструментите за диагностика, статистиката за хранителните нарушения, терапевтичните подходи и възможностите за обучение за оказване на помощ на засегнатите лица и близките им.

Очакваме Ви да се Включите в Кампанията за Превенция на Хранителни Нарушения, Посредством Споделянето на Поста ни с Кръговете си от Приятели или Познати в Социалните Мрежи, на линка: https://tinyurl.com/yyvomery, Защото Споделянето е Грижа!

С благодарност за активността ви, Екипът на УНИКАЛ