Безплатна онлайн линия за подкрепа на хора с хранителни нарушения организира през юни и юли  Асоциация УНИКАЛ, каза за радио Варна доктор Елисавета Павлова, психолог и създател на асоциацията.  Статистиката у нас показва, че най-често хората страдат от безконтролно преяждане, на второ място от булимия и на трето от анорексия, като възрастта на заболяванията спадат и вече се наблюдават и при деца на около 10 години.

Хранителните нарушения са много сериозен проблем, коментира доктор Павлова. По данни на Националния статистически институт  около 1 340 000 души в България страдат от такова заболяване. От тях над 40 % са момичета и млади жени, каза още доктор Павлова. Много често тези заболявания остават недиагностицирани  и нелекувани, защото липсва клинична пътека и здравни осигуровки, които да помагат на болните, допълни тя.

В рамките на кампанията за безплатната линия се предлагат изслушване, консултиране и насочване към ресурси за подкрепа за засегнати от хранителни нарушения или техните близки и приятели, посредством скайп връзка или под формата на кореспонденция със съобщения във фейсбук страницата на Уникал Онлайн Институт.

Осигурява се  достъп до безплатни обучителни онлайн работилници с 3 теми – „Поглед към тялото и ХН“ за тийнейджъри на възраст от 14 до 19 години, както и “Бъди позитивен към тялото си“ и “Спри Проблемите с нарушено хранене“, които са само за възрастни. Целта на работилниците е да окажат помощ при справяне с проблемите с храненето и повишаване на телесната увереност, каза още доктор Павлова.

В рамките на кампанията се предоставя и възможност за запознаване  и включване в онлайн общността Loved Bodies, мотото на която е „Ти си красива – точно каквато си!”.

За да чуете интервюто на д-р Елисдавета Павлова за радио Варна, кликнете на линка: https://bnr.bg/varna/post/101295028?fbclid=IwAR0j-E2gmI2s8ROiXmicxg1s7JaZSlU5aS9xyBWYNhsVh3hiJFlRq9FZmHM

Екипът от специалисти към Асоциация Уникал организира Кампания “Превенция на Хранителни Нарушения Есен 2020”

Можете да бъдете полезни на себе си и вашите близки като научите повече за инициативите, ресурсите за подкрепа, инструментите за диагностика, статистиката за хранителните нарушения, терапевтичните подходи и възможностите за обучение за оказване на помощ на засегнатите лица и близките им.

Очакваме Ви да се Включите в Кампанията за Превенция на Хранителни Нарушения, Посредством Споделянето на Поста ни с Кръговете си от Приятели или Познати в Социалните Мрежи, на линка: https://tinyurl.com/yyvomery, Защото Споделянето е Грижа!

С благодарност за активността ви, Екипът на УНИКАЛ