You are currently viewing ВЕГЕТАРИАНСТВОТО НАРУШЕНО ХРАНЕНЕ ЛИ Е?

В тази информативна статия Малак Сади /Malak Saddy/ RDN, LD, разглежда връзката между вегетарианството и хранителните разстройства и изследва дали такива диетични избори имат място във възстановяването.

Връзката между вегетарианството и хранителните разстройства може да бъде най-малкото сложна. Като цяло Сади обяснява: „Диета или премахване на хранителни групи могат да увеличат рисковете от развитие на хранително разстройство или да попречат на възстановяването.”

Само защото някой е вегетарианец, това не означава, че има хранително разстройство, „но за тези, които го правят, това може силно да повлияе на техните изкривени мисли и поведение.”

Сади отбелязва, че има няколко причини, поради които хората избират да елиминират месото от диетите си, включително здравословни убеждения, религиозни вярвания, етични грижи за животните или защото възразяват срещу използването на добавки и растежни хормони. С такива практики, които се излагат в медиите и се правят нови открития относно храната и здравето, вегетарианството по-често и по-лесно се възприема като начин на живот.

За съжаление, казва Сади, при много клиенти с разстройство на храненето, вегетарианството позволява „техните изкривявания да се нормализират в нашето общество – например „слабият идеал“. Особено тийнейджърите са изложени на по-висок риск от проблеми с образа на тялото и могат да станат вегетарианци по грешни причини.

“Те могат да решат да станат вегетарианци като начин за отстояване на себе си като индивиди и да вземат решение отделно от родителите си. За тях, обяснява Сади, вегетарианството се превръща в „перфектно прикритие на хранителното разстройство“.

Въпреки че има ограничени изследвания за връзката между вегетарианството и хранителните разстройства, в списание на Академията за хранене и диететика се открива, че „жените, страдащи от хранително разстройство, са четири пъти по-склонни да бъдат вегетарианци … и повече от 52% от жените с анамнеза за хранителни разстройства са били вегетарианци в определен момент от живота си.” Още по-показателно е друго проучване, което е открило, че 61% от хората с хранителни разстройства, които са били вегетарианци, „вярват, че има връзка между избора им на вегетарианство и хранителното им разстройство”.

Честен разговор за мотивите на клиента при избора на вегетарианството е необходима стъпка при възстановяването от хранително разстройство. „Трябва да предизвикаме това –  в мисълта да имат етикета на „вегетарианец“ и да се насърчат  тези клиенти може би да направят почивка или пауза от този тип хранене, докато не се възстановят напълно“, казва Сади. Те трябва да бъдат образовани за това какви хранителни вещества може да им липсват, като следват вегетарианска диета и как разширяването на диетата им с включването на животински продукти ще помогне за възстановяването им.

Сади обяснява концепцията за автентичното здраве, което е комбинация от „избора на вашите лични ценности, познания и емоции, свързани с храната и интегрирането им в балансирано хранене.” Макар че, разбира се, правилно е всеки да изразява своите ценности и да си избира какво да консумира, когнитивната дисрегулация при някой, засегнат от нарушение на храненето, прави почти невъзможно поддържането на автентично здраве.

Сади заключава: „Според мен може да се практикува вегетарианска диета или начин на живот, ако съществува такова желание, но след възстановяването.”

Цялата статия може да прочетете ТУК- https://www.edcatalogue.com/vegetarianism-disordered-eating/

ВЕГЕТАРИАНСТВОТО НАРУШЕНО ХРАНЕНЕ ЛИ Е?