You are currently viewing ВЕГЕТАРИАНСТВОТО НАРУШЕНО ХРАНЕНЕ ЛИ Е?

В тази информативна статия Малак Сади /Malak Saddy/ RDN, LD, разглежда връзката между вегетарианството и хранителните разстройства и изследва дали такива диетични избори имат място във възстановяването.

Връзката между вегетарианството и хранителните разстройства може да бъде най-малкото сложна. Като цяло Сади обяснява: „Диета или премахване на хранителни групи могат да увеличат рисковете от развитие на хранително разстройство или да попречат на възстановяването.”

Само защото някой е вегетарианец, това не означава, че има хранително разстройство, „но за тези, които го правят, това може силно да повлияе на техните изкривени мисли и поведение.”

Сади отбелязва, че има няколко причини, поради които хората избират да елиминират месото от диетите си, включително здравословни убеждения, религиозни вярвания, етични грижи за животните или защото възразяват срещу използването на добавки и растежни хормони. С такива практики, които се излагат в медиите и се правят нови открития относно храната и здравето, вегетарианството по-често и по-лесно се възприема като начин на живот.

За съжаление, казва Сади, при много клиенти с разстройство на храненето, вегетарианството позволява „техните изкривявания да се нормализират в нашето общество – например „слабият идеал“. Особено тийнейджърите са изложени на по-висок риск от проблеми с образа на тялото и могат да станат вегетарианци по грешни причини.

“Те могат да решат да станат вегетарианци като начин за отстояване на себе си като индивиди и да вземат решение отделно от родителите си. За тях, обяснява Сади, вегетарианството се превръща в „перфектно прикритие на хранителното разстройство“.

Въпреки че има ограничени изследвания за връзката между вегетарианството и хранителните разстройства, в списание на Академията за хранене и диететика се открива, че „жените, страдащи от хранително разстройство, са четири пъти по-склонни да бъдат вегетарианци … и повече от 52% от жените с анамнеза за хранителни разстройства са били вегетарианци в определен момент от живота си.” Още по-показателно е друго проучване, което е открило, че 61% от хората с хранителни разстройства, които са били вегетарианци, „вярват, че има връзка между избора им на вегетарианство и хранителното им разстройство”.

Честен разговор за мотивите на клиента при избора на вегетарианството е необходима стъпка при възстановяването от хранително разстройство. „Трябва да предизвикаме това –  в мисълта да имат етикета на „вегетарианец“ и да се насърчат  тези клиенти може би да направят почивка или пауза от този тип хранене, докато не се възстановят напълно“, казва Сади. Те трябва да бъдат образовани за това какви хранителни вещества може да им липсват, като следват вегетарианска диета и как разширяването на диетата им с включването на животински продукти ще помогне за възстановяването им.

Сади обяснява концепцията за автентичното здраве, което е комбинация от „избора на вашите лични ценности, познания и емоции, свързани с храната и интегрирането им в балансирано хранене.” Макар че, разбира се, правилно е всеки да изразява своите ценности и да си избира какво да консумира, когнитивната дисрегулация при някой, засегнат от нарушение на храненето, прави почти невъзможно поддържането на автентично здраве.

Сади заключава: „Според мен може да се практикува вегетарианска диета или начин на живот, ако съществува такова желание, но след възстановяването.”

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук –

  • Ако сте заинтересовани професионално, лично или за близките си от темите за справяне с емоционално, преяждащо, рестриктивно хранене и хранителни нарушения, може да се включите в Обучение/ниво „Международно сертификационно онлайн обучение” към iaedp™

Международната асоциация за професионалисти в сферата на хранителни нарушения, за да получавате най-новата, компетентна и специализирана информация за лечението на хранителните нарушения в световен мащаб.

Вижте повече тук!

Искате ли да повишите мотивацията си за физическа активност, да чувствате енергия, прилив на сили, доброта, позитивизъм, взаимност и благодарност? Искате ли да имате здравословна връзка между ума, тялото и храненето си? Искате ли да имате свобода в решенията си?

Научете как с нашите аудиопомощници за здраве в Категория:  

  ЕМОЦИИ И ЧУВСТВА

Мечтаете ли да се справите с проблемното заспиване, умората и безсънието; да лягате и да се будите по-рано и изпълнени с енергия и вътрешен мир; да се справяте по-лесно със стреса и да релаксирате?  Научете как: РЕЛАКС И СЪН

А Вие подготвени ли сте да диагностицирате и лекувате или обучавате клиенти с анорексия нервоза, булимия нервоза и безконтролно прехранване?

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка:ТУК!


На ваше разположение със съвети, подкрепа, терапия, обучение са Сертифицираните професионални партньори на Уникал Онлайн Институт:

За Обучителят д-р Елисавета Павлова:
Създател на 4 от 5-те (без международното ниво) обучения, и координиращ обучител д-р Елисавета Павлова, която е основателка на Асоциация УНИКАЛ, Академия “Емоции и Хранене” и УНИКАЛ Онлайн Институт, д-р по психология, специалист при хранителни нарушения (ХН), лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти iaedp™ с над 12 години терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, председател на международният клон към Международната организация за (ХН) професионалисти -iaedp™ (International Association for Eating Disorders Professionals) и професиоанален член към WHO (World Health Organization) Global Clinical Practice Network.
ОТЗИВИ НА ЗАВЪРШИЛИ КУРСИСТИ ОТ АКАДЕМИЯ „ЕМОЦИИ И ХРАНЕНЕ“ КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК! Отзиви на курсисти

ВЕГЕТАРИАНСТВОТО НАРУШЕНО ХРАНЕНЕ ЛИ Е?