You are currently viewing Връзката между самочувствието и добрите взаимоотношения

Изследването на връзките между самочувствието и удовлетвореността от взаимоотношенията е доста обширно. Самочувствието ви не само влияе върху това как мислите за себе си, но също така играе роля в способността ви да получавате и да приемате любов от другите. То играе роля дори в това как се отнасяте към другите в живота си, особено към романтичните партньори.

Когато влезете в една връзка с по-ниско самочувствие, е по-вероятно с течение на времето да почувствате още по-голямо недоволство, а партньорът ви също да стане по-нещастен. Вашето самочувствие се заражда в ранния жизнен опит и продължава да се развива с течение на времето.

Ако вашите първи връзки са били нездравословни, използвали са нездравословни стилове на общуване или са довели до злоупотреба или пренебрегване, това е повлияло на вашето самочувствие, както и на нагласата ви за любовни връзки като цяло.

Но как онова, което чувстваме към себе си, влияе върху това как взаимодействаме и се свързваме с другите? Оказва се, че влияе в много направления. Ето само няколко от важните връзки между самочувствието и добрите взаимоотношения.

Самочувствието влияе върху привързаността

Когато имате ниско самочувствие или сте несигурни, това влияе върху начина, по който се привързвате към другите. В зависимост от това как се развиват въпросите със самооценката и увереността ви, може да имате проблеми с избягването или безпокойството, които ви затрудняват да се свързвате с другите.

В единия край на този спектър проблемите със самочувствието ви могат да ви накарат да се дистанцирате от другите, да игнорирате партньора си, да отхвърлите чувствата на другите към вас и дори да направите неща, които да навредят на партньора ви. Това произтича от убеждението ви, че никой не би могъл да ви обича, затова трябва да се предпазите от неизбежната вреда, която другите ще ви причинят.

От друга страна, ниското ви самочувствие може да ви накара да се притесните изключително много за това как се чувстват другите, което да ви накара да бъдете прекомерно заети с поведението им. Може да станете прилепчиви или прекалено нуждаещи се от другите, защото сте сигурни, че ще ви напуснат всеки момент.

Самочувствието води комуникацията

Ефективната комуникация във връзката е от решаващо значение и липсата на способност да бъдете отворени и честни по отношение на  чувствата и нуждите си с другите може да повлияе на това доколко близки се чувстват  те  към вас.

Проблемите с вашето самочувствие може да ви затруднят да формулирате това, от което се нуждаете, за да бъдете щастливи, да изслушате внимателно партньора си и да бъдете категорични относно границите си във връзката. Ниското ви самочувствие може да ви накара да се придържате стриктно към мненията и нуждите на партньора си, което ще доведе до негодувание и гняв към тях с времето.

Самочувствието влияе върху вашите граници

Колко ви е грижа и колко  цените себе си, влияе върху това, което сте готови да приемете от поведението на другите. Например по-вероятно е да се примирите с неуважително, контролиращо и дори обидно поведение от страна на партньор, ако не смятате, че сте достойни за по-добро отношение.

Ниското ви самочувствие може да ви затрудни да откажете на партньора си или може да ви накара да приемете много лично нещата, които всъщност изобщо нямат нищо общо с вас. Възможно е да имате затруднения при съгласуването на различията си с партньора, когато се чувствате несигурни относно собствените си нужди и избори. Ниската самооценка може да ви накара да почувствате, че сте отговорни за чувствата или нуждите на другите. Това може да доведе до конфликт или позиция на отбрана от страна на вашия партньор.

Самоуважението ръководи автономията

Всеки от нас има нужда да бъде свързан с другите, както и да бъде индивидуалност и да съществува самостоятелно. За да сте автономни, трябва да имате самочувствие. И ако ви липсва автономия, вашият партньор и връзката ви трябва да поемат тежко бреме, за да се чувствате вие пълноценни.

Без самоуважение ще ви е трудно да прекарате време сами или да зачетете собствените си ценности и нужди. Да бъдеш интимен с друг човек, означава да разпознаваш неговите нужди както своите и да ги зачиташ еднакво. Ниското самочувствие затруднява това осъзнаване.

Заключителни мисли

Вашето самочувствие играе съществена роля за здравето на връзката ви. Без него за вас  ще бъде предизвикателство да съобщите вашите нужди, да се свържете на по-дълбоко ниво с някого и да бъдете равностоен партньор .

Превод: Анна Ананиева

  • Ако не ви достига увереност че можете да се справите или ако се нуждаете контрол и баланс в живота си, можете да научете какво да направите ТУК!
  • Или ако желаете да помагате на другите – да сте треньор /обучител или консултант, ще ви е полезно онлайн обучението „Треньор по увереност“ ТУК! 

Връзката между самочувствието и добрите взаимоотношения