You are currently viewing ЗАЩО ТРЯБВА ДА ВЯРВАТЕ, ЧЕ МОЖЕТЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ ЕМОЦИИТЕ СИ?

В тази информационна статия доктор Гай Уинч обяснява как можем да контролираме емоциите си (и да го правим) и как първата, а понякога и най-трудната ефективна стъпка в това е просто да вярваме, че можем. Когато изпитвате неприятни емоции, имате два варианта според Уинч: „Можете да се потопите в емоциите… или можете да опитате да ги регулирате и да намалите тяхното въздействие в момента”. Последната стратегия се нарича емоционална регулация и тя възниква както съзнателно, така и несъзнателно.

Честа форма на емоционална регулация е разсейването. Авторът показва пример за влизане в спор с вашата съпруга чрез размяна на съобщения по време на работата ви върху голям проект. Вашият начин да се справите със ситуацията е да изтласкате раздразнението си настрана и да се концентрирате върху проекта. „Като се фокусираме върху работата си и се отдалечим от проблема, нашето дразнене намалява … и ние успешно регулираме емоциите си в този момент “, обяснява авторът.

Друг метод е потискането. Да кажем, че току-що сте седнали за да гледате любимото си телевизионно предаване и приятел се обажда за пети път през тази седмица, че е необходимо да говори с вас отново за скорошната си раздяла. „Тъй като нашият приятел вече наистина е разстроен, не можем да му кажем, че се дразним, казва Уинч „така че потискаме чувството си на неудовлетвореност и се опитваме да бъдем с него.” И двете от тези стратегии са склонни да се проявяват естествено и са най-често срещаните типове  на емоционална регулация; те обаче са и най-малко ефективни, „защото подчертаните дисстресиращи емоции все още съществуват. “

Според Уинч най-ефективната стратегия за емоционална регулация е преоценка или преосмисляне: „Това включва опити да промените основната същност на самата емоция, да кажем, чрез промяна на нашата гледна точка на ситуацията или опит да открием светлата страна на проблема. “Така че може да преразгледате сблъсъка със съпругата си като шанс да се обърнете към по-голям въпрос – как общувате в работно време. „Чрез перифразиране на двубоя като възможност ние намаляваме емоционалното въздействие на конкретния аргумент”, обяснява той. Когато става въпрос за приятеля ви, можете да го погледнете така –  не сте имали планове за уикенда и сега можете да очаквате с нетърпение да наваксате с разговорите  – „да намерите добрата страна в разочароващото прекъсване на заниманието ви, която ще намали чувството на неудовлетвореност в моментите след обаждането. “

Уинч отбелязва, че много изследвания са установили, че преоценката е „най-ефективната стратегия за регулиране на емоциите, защото това води до по-големи и дълготрайни намаления на емоционалното страдание“. За да използваме стратегията „първо трябва да повярваме, че нашите емоциите се поддават на влияние и усилията ни да ги регулираме ще ни накарат да се чувстваме по-добре. “ Проблемът е, че много хора просто не вярват, че е възможно, въпреки че много факти го подкрепят. Проучванията са установили, че хората, които виждат емоциите си като по-податливи, са склонни да използват активни стратегии като преоценка и „изпитват в значителна степен по-малко емоционални страдания в живота си”. И обратното е установено за хората, които не смятат, че емоциите им са подвластни на контрол.

„Първата стъпка за намаляване на емоционалното страдание, което изпитваме в ежедневието,“ обяснява Уинч: „означава да осъзнаем, че емоциите ни почти винаги са податливи до известна степен.“ Тогава можем да преминем към следващата стъпка: включване на преоценка в ежедневието ни.

Когато се окажете в емоционално тежка ситуация, „потърсете начини да преосмислите тази ситуация. Уинч предлага да си зададете следните въпроси:

1. Какъв е възможният обрат в тази ситуация? 2. Как мога да използвам ситуацията за постигане на друга цел, която бих могъл да постигна? 3. По кои признаци ситуацията вече не е толкова трудна, колкото изглеждаше първоначално? 4. Как би изглеждала ситуацията, ако погледна по-различно? 5. Какви потенциални възможности има в ситуацията?

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук:

https://www.edcatalogue.com/control-emotions

Каним ви да се запознаете с идеята на Общността LOVED BODIES, създадена от основателката на УНИКАЛ д-р Елисавета Павлова. Този проект е изграден и функционира с помощта на добровoлни сътрудници   под ръководството на д-р Павлова, сама преминала през професионалния терапевтичен тренинг Body Positive през 2018 г.   Вижте повече на: LOVED BODIES Общност

Ако желаете да се обучите в най-новите техники за работа със застрашени или пострадали от хранителни нарушения, ви предлагаме: Обучение/ 5-то ниво – НОВО: „Консултиране в мотивация, хранене, тяло и други важни ХН практики – практична работа-консултиране или терапия относно: мисли, емоции, поведения, нормализиране на хранене и физическа активност, техники за справяне с релапси и други важни практики специфични за работа с лица с хранителни нарушения.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ВЯРВАТЕ, ЧЕ МОЖЕТЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ ЕМОЦИИТЕ СИ?