You are currently viewing Интуитивното хранене може да помогне при хранителни разстройства и лоши навици

Здравейте,
Днес ще ви представим темата за хранителните разстройства са се превърнали в сериозно и дори животозастрашаващо състояние и със сигурност се увеличават. Изучаването и практикуването на принципите на интуитивното хранене може да има много положителен ефект, като се добави към други стратегии за преодоляване на всяко хранително разстройство, с което може да се борите.

Интуитивното хранене може да има много положително влияние, тъй като ви насърчава да бъдете по-внимателни за това как тялото ви се чувства и реагира на това как и какво ядете.

Това не е предназначено да бъде строг режим и въпреки че определено може да бъде полезно, ако подозирате, че имате хранително разстройство, важно е да потърсите професионална помощ възможно най-рано. По-вероятно е това да е нещо, което ще използвате за по-късните етапи от вашето възстановяване.

Интуитивното хранене ще бъде най-полезно, след като тялото ви се върне към по-нормален диапазон на тегло и може да бъде важен начин да се научите да вървите напред, избягвайки капана на предишни навици да ядете или да не ядете.

Това е един от начините, по които интуитивното хранене може да бъде много полезно, особено ако не страдате от действително хранително разстройство, но осъзнавате, че имате някои нездравословни навици по отношение на храната и храненето.

Може да се каже, че това е по-скоро допълваща терапия, след като сте поели по пътя към възстановяването, и може да бъде особено окуражаващо, когато развиете по-здрав образ на тялото си и по-добра връзка както с вас, така и с храната.

Ако искате да научите повече за това как можете да приемете този по-здравословен подход както към храната, така и към образа на тялото си може да ппочетете статиите по темата в блога ни за превенция за хранителни нарушения.

Прекъсване на нездравословните диетични навици

Ето някои често срещани нездравословни хранителни навици:

Възможно е по навик да не се храните достатъчно и да се борите с отрицателните ефекти от недостатъчното хранене. Или може по навик да преяждате и твърде често да се чувствате неудобно поради консумацията на твърде много храна.

Може би сте склонни да прекалявате с упражненията, което може да създаде проблем с поставянето на твърде големи изисквания към храненето, от което се нуждаете, за да поддържате това ниво на активност, а също така може да предизвика неприязън към упражненията, така че може да сте склонни да ги избягвате.

Разбира се, всички нездравословни навици, които имате, обикновено водят до лошо хранене, както и до увеличаване на стреса и понижаване на енергийните ви нива. В дългосрочен план тези лоши навици могат да започнат да оказват негативно влияние върху цялостното ви здраве и да доведат до развитие на болестни състояния като сърдечни заболявания, депресия или затлъстяване.

За тези от нас, които са развили тези лоши навици чрез спазване на много различни видове диети, е важно да се справят с факта, че интуитивното хранене не е диета, а цялостен подход за целия живот. Насърчава ви да имате по-добро самочувствие и образ на тялото, да се научите да обичате себе си и да се доверите на тялото си да ви каже от какво има нужда и от какво не. Ключът е да се научите да слушате тялото си.

Един от другите положителни навици, които можете да научите, като практикувате интуитивно хранене, е умереността. Умереност в яденето на каквито храни искате и умереност в други навици като упражнения.

Можете да се научите да спортувате по по-ефективен начин, като например да се уверите, че се доближавате до своите 10 000 стъпки всеки ден.

Може също така да се насладите на ползата от намалените нива на стрес, защото вече не се фокусирате върху теглото си, а повече върху грижата за себе си и да се научите интуитивно да улавяте сигналите на тялото си за глад и ситост.
Това също е начин да спечелите много по-здравословно уважение към тялото си и колко чудесно е направено, както и да оставите зад себе си всички негативни приказки и чувства на вина, свързани с диетата, когато се „провалите“ с нещо, което трябва или трябва да сте направили.

Ако искате да учите по-задълбочено по тези теми и да получите ценни практични умения и техники, с които да помогнете на себе си, близите си и други индивиди професионално, можете да прочетете за двете онлайн възможности за обучение ТУК! и ТУК!

Интуитивното хранене може да помогне при хранителни разстройства и лоши навици