You are currently viewing МЕДИТАЦИЯТА – ПЪТ КЪМ СЕБЕ СИ
Yoga woman meditating and making a zen symbol with her hand

МЕДИТАЦИЯТА – ПЪТ КЪМ СЕБЕ СИ

Чрез медитацията можете да чуете себе си, да почистите мислите и усещанията си, да се потопите в собствените си чувства ида направите малка пауза в забързаното ежедневие.

Какво е медитацията?

       Медитатитивното състояние е това, в което фокусът на вашата концентрация, вашите мисли и внимание се изместват вътре във вас. Смята се, че по този начин можете да постигнете духовно прозрение или поне да успокоите и очистите мислите си за всички повърхностни и излишни неща. Има много методики и техники за медитация.

Всеки може да се занимава с медитация, независимо от пола, възрастта и здравословното си състояние, включително и абсолютно начинаещите. За всякакъв вид медитация ще ви трябват широки, неограничаващи дрехи, леки обувки или чорапи. Можете да приемате преди и след медитациите вода, слаб чай, плодове или лека закуска.

Ошо и Кундалини медитация

       Индийският мистичен учител и философ от XX в. – Ошо, роден през 1931 г. и напуснал тялото си през 1990 г. (официалният текст на последователите му) е разработил няколко различни техники, които спомагат за облекчаване на емоционалното и физическо напрежение, преодоляване на стреса, депресията, зависимостите.

Динамичната, катарзисна медитация, разработена и описана подробно от самия Ошо, е насочена към изчистване на ума от фалшивите граници, нагласите в главите ни, потиснатите чувства и емоции. Това е един вид почистване на нашата памет и на несъзнаваното от емоционални остатъци, проявяващи се в блокиране на вътрешната енергия, мускулна скованост, болести, склонността към хранителни нарушения.

Медитацията Кундалини според Ошо действа на енергийната душа, която връща свежестта, жизнеността и спокойствието на практикуващия. Добре е да практикувате в края на деня, за да се отървете от натрупаните през деня стрес и негативност.

Гонг медитация

       Гонг медитацията се осъществява, както подсказва името, с участието на гонг –  музикален инструмент с шамански ефект. В ефектите си върху психиката и вътрешното състояние на човека звуците на гонг са равни на четенето на най-силните мантри. Знаещите хора твърдят, че вибрациите на гонг съответстват на вибрациите на универсалната празнота и имат лечебен и хармонизиращ ефект върху тези, които ги чуват, и на ниво физическо тяло установяват връзка между хипофизата и епифизата, отваряйки тайнственото трето око, шестата чакра. В гонг медитацията седнете, потопете се в себе си и се опитвайте да се отървете от всичко ненужно и в същото време да слушате ритмичните удари на водещия гонг. Ако го правите редовно, веднъж месечно, психиката ви ще може да се освободи от всичко, което ви пречи да живеете пълен и щастлив живот.

Медитация нидра

       Медитацията в рамките на нидра йога е техника на дълбока, съзнателна релаксация под стриктното ръководство на инструктор, който ще насочва вътрешното ви внимание в тялото ви и ще ви казва какво трябва да правите, за да се отпуснете на момента. Тази практика, извършвана редовно – в идеалния случай всяка вечер, ви позволява да облекчите напрежението в мускулите, да успокоите нервната система, да отпуснете буквално всяка клетка в тялото ви. Отпуснатото тяло ще доведе до успокояване на психиката, до способността да се изолират проблемите и тревогите и да се възстанови равновесието. Най-трудното в практиката на йога нидра е да не заспите, докато практикувате под успокояващия глас на инструктора. Тялото наистина се отпуска и всички мисли някъде изчезват. Но е много трудно да се запази фокусът на съзнанието върху вътрешното състояние. Ако успеете, ефектът от медитация нидра ще бъде много по-силен от всяка процедура в спа центъра.

Дихателна медитация

       Дихателните упражнения успокояват ума, хармонизират хормоните и настройват за равномерно възприемане на заобикалящата реалност. Отделете си малко време и си намерете тихо и спокойно място. Седнете в удобна поза на стол или на пода с изправен гръб и затворете очи. Започнете да вдишвате и издишвате спокойно, но постепенно насочвайте съзнанието си към процеса на дишане, без да се опитвате да го контролирате, просто следете влизането и излизането на въздуха. Постепенно се опитвайте да не мислите за нищо, като отново не контролирайте насила мислите си. Оставете съзнанието ви да се разсейва за малко и отново се състредоточавайте върху дишането си. Останете в тази медитация около петнадесет минути, излезте постепенно за няколко минути, като не отваряте очите си.      След това бавно станете и продължете с обичайните си дейности.     

Дзен медитация

       Практикувайте дзен медитация върху вътрешното си състояние.  Много често тази медитация включва около 20 минути ритмични песнопения за славата на всички живи същества. Не се смущавайте от факта, че не знаете нито текстовете, нито санскрит, на които са написани, слушайте и чувствайте. Можете да пеете тихо за себе си, опитвайки се да влезете в прост ритъм. След това ще бъдете подканени от инструктора да заемете удобна позиция („лотос“ за напреднали или с крака под вас за всички останали) и да се съсредоточите върху празнотата. Това означава, че се отказвате от всички мисли, всички чувства, всички вълнения, не мислите за нищо и седите в продължение на половин час с полузатворени очи.  Трябва да мислите за празнотата и да се опитвате да не заспите.

Медитация на уединение/оттегляне

       Уединението е практика на дълга и интензивна медитация, която изключва всякакво общуване, други дейности, общуване с приятели, изобилие от храна, продължителен сън, като правило се провежда в първия уикенд на всеки месец.

По време на тридневното уединение участниците слушат лекции по будизма и медитират, седнали или прави. Еднократното вегетарианско хранене трябва да се сервира в един часа следобед. Според участници тези тридневни медитации много добре отпускат хората и за известно време след това човек се чувства много силно свързан със себе си. И тогава много ясно се вижда разликата в начина на живот със суетата, бързината, актуализирането на постовете в социалните мрежи, ежедневното натоварване, работата, стреса.

Клинични доказателства за ползите от медитацията

       Изследвания от д-р Винсент Джиампапа, доктор по медицина, бивш президент на Американския съвет по антистареене, New England Journal of Medicine и Изследване на д-р Маргарет Патерсън и д-р Иоор Капел, Научен отдел на фондация „Мария Кюри“ за рака.

Д-р Джиампапа предполага, че мозъчната вълна „драматично“ влияе върху производството на три хормона, пряко свързани с дълголетието на живота и общото благосъстояние; кортизол, дехидродепиандостерон (Dehydroepiandrosterone/- DHEA и мелатонин:

1) Кортизолът се намира в надбъбречните жлези и въздейства върху ученето и паметта, Твърде голямото му количество в организам ни от него е лошо за нас и причинява стрес. Това се намалява с бинаурални тонове.

2) DHEA се използва като „изходна съставка” за почти всеки „добър хормон”, от който тялото се нуждае и помага на нашата имунна система. Това се увеличава чрез сеанси на медитация и стимулирани мозъчни вълни.

3) Мелатонинът е химичното вещество, произведено по време на дълбок, естествен сън. Наличието на много DHEA и мелатонин е добро за нас. Това се увеличава чрез увличане на мозъчните вълни, използвайки бинаурални тонове.

  • Готови ли сте да простите и да постигнете мир, мъдрост, благодарност; да се научите да приемате себе си, да израствате, да обичате себе си и да следвате своите цели, изпълнени с енергия, упорство и със страст?
  • Мечтаете ли да се справите с проблемното заспиване, умората и безсънието; да лягате и да се будите по-рано и изпълнени с енергия и вътрешен мир; да се справяте по-лесно със стреса и да релаксирате?
  • Готови ли сте да развиете умствената си сила – да станете по-фокусирани и креативни; да повишите концентрацията и самоувереността си; да учите, четете и да помните по-бързо; да подобрите концентарцията си и да решавате проблемите по-лесно?

Научете как да израстнете в своя професионален и интелектуален аспект с помощта на Подсъзнателните утвърждения в следните Категории:

УВЕРЕНОСТ И САМОЧУВСТВИЕ;

УМ И ИНТЕЛЕКТУАЛНО РАЗВИТИЕ

Ако Ви е харесала публикацията, моля, споделете я с Ваши приятели в Социалните си профили!

МЕДИТАЦИЯТА – ПЪТ КЪМ СЕБЕ СИ