You are currently viewing Много рискове за здравето от емоционалното преяждане

Малко хора, които се хранят по емоционални причини, ядат правилните видове храни, нито ядат правилното количество храна. Емоционалното хранене е почти част от преяждането като цяло. Когато ядете, за да се скриете или утешите от житейските разочарования, негативни чувства или стресори, вие сте склонни да ядете твърде много и сте склонни да правите лош избор на храна. Това може да доведе до негативни последици за здравето, които се натрупват с течение на времето.

До какво може да доведе емоционалното хранене…?

Последиците за здравето от емоционалното хранене са много. Първо, емоционалното хранене често се свързва с преяждане. Не обръщате внимание на нормалните хормонални механизми в тялото, които ви казват да спрете да ядете, защото сте яли достатъчно и с времето напълнявате.

Наддаването на тегло може да доведе до затлъстяване, което е рисков фактор за диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак, като рак на гърдата и рак на дебелото черво. Затлъстяването ви пречи да тренирате правилно, защото се чувствате твърде неудобно, когато трябва да го правите, мъкнейки наднормено тегло. Превръща се в лош цикъл от прекалено много ядене, липса на упражнения, чувство на дискомфорт за тялото ви и ядене, за да се справите с лошите си чувства.

Високо кръвно налягане

Някои хора, които ядат емоционално, са по-податливи на високо кръвно налягане, отколкото другите хора. Емоционалното хранене обикновено включва консумация на храни с високо съдържание на сол, които взаимодействат с бъбреците и повишават кръвното ви налягане. Високото кръвно налягане само по себе си може да доведе до увеличаване на инфарктите, инсултите и периферните съдови заболявания. Ако имате фамилна анамнеза за високо кръвно налягане, връзката между консумацията на твърде много сол и високото кръвно налягане е още по-голяма.

Диабет тип 2

Емоционалното преяждане може да доведе до диабет тип 2. Ако сте от хората, които жадуват за сладка храна като част от вашите нездравословни хранителни навици, вие наводнявате кръвта си с излишна захар, което кара панкреаса ви да се натоварва, опитвайки се да освободи достатъчно инсулин, за да се справи с търсенето. В крайна сметка клетките на тялото ви стават резистентни към излишъци от инсулин и вие развивате „инсулинова резистентност“ и диабет тип 2.

Нездравословна диета и дефицит на хранителни вещества

Когато се храните емоционално, сте склонни да не избирате храна с високо съдържание на хранителни вещества. Това може да доведе до наднормено тегло и недохранване едновременно. Нездравословната храна, консумирана като част от емоционалното хранене, е лишена от витамини, минерали и кофактори, свързани с храната, които са ви необходими за правилния метаболизъм и функционирането на клетките на тялото. Можете да развиете специфичен дефицит на хранителни вещества, който може да ви накара да се почувствате по-зле физически. Недостигът на хранителни вещества може да включва собствено желание, но тъй като не слушате тялото си, то е поразено дали ще получите хранителните вещества, от които се нуждаете.

Спрете да се самонаказвате с храна

Последици за емоционалното и психическото здраве

Емоционалното преяждане ви оставя не само със стресовите фактори, които са ви накарали да ядете на първо място, но сега имате допълнителен стрес, причинен от това, че имате чувство за вина или срам около храненето. Отново се поддържа отрицателен цикъл, защото допълнителният стрес ви помага да се обърнете още повече към храни, които ви карат да се чувствате само временно щастливи.

Емоционалното хранене има и психически последици. Можете да се изядете в състояние на депресия, причинено от виновно и негативно мислене от ваша страна. Чувствате се безпомощни около храненето и това води до чувство на безпомощност в други области от живота ви. Тази безпомощност и безнадеждност може да ви накара да имате по-ниски нива на серотонин и допамин в мозъка си, така че да изпаднете в клинична депресия само защото преяждате и сте развили обща липса на удовлетворение от тялото си.

Когато се храните емоционално, вие сте склонни да се изолирате физически от другите, погълнати от емоционална болка, която смятате, че храната ще разреши. Тази изолация може да доведе до негативни чувства към себе си, вашето тяло и вашето място в света и може да доведе до психично заболяване, причинено директно от преяждането и чувствата, които го съпътстват.

Потърсете помощ

Има помощ за емоционалното хранене и можете да получите тази помощ, като помолите вашия лекар за помощ, потърсите съвет от диетолог или говорите с терапевт за основните чувства, които вървят заедно с вашите лоши хранителни навици.

За да научите практични стратегии за справяне с емоционалното/преяждащо хранене, които ще са полезни за вас, близките ви и в посока на обучение при нас, като консултант в сферата, последвайте двата линка: Курс за Интуитивно Хранене и Курс за преяждащо/емоционално хранене

Ако искате да научите повече за това как емоционалното ви здраве се отразява на живота ви и дали емоционалното ви благополучие е здравословно, тогава трябва да погледнете видео Курса Уверена Самооцeнка като в допълнение изключително полезно за преодоляване на вътрешните пречки е слушането на Сублиминални (подсъзнателно моделиращи) записи с позитивни утвърждения за здравословно управление на емоциите.С Курса Емоционална Увереност ще научите всичко, което някога сте искали да знаете как да защитите и подхранвате емоционалното си благополучие и как грижата за тази част от психичното ви здраве може да подобри живота ви. 

Не чакайте! Вие заслужавате свобода извън лабиринта на обсебеност от мисли за тегло, храна и тяло!

Много рискове за здравето от емоционалното преяждане