You are currently viewing ОСНОВНИ ТИПОВЕ ПОВЕДЕНИЕ В УЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ, КОИТО СА СВЪРЗАНИ С ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ

Напълняване в юношеска възраст и хранителни разстройства

Напълняването засяга много тийнейджъри. То изразява техните лични притеснения и проблеми. Тази тема е обръщение и към всеки, който се сблъсква с проблема, наречен „ниско самочувствие“. С този проблем се сблъскват доста юноши, защото телата им преминават през много промени през пубертета. Тези промени, съпътствани с желанието да бъдат приети на всяка цена сред приятелите си, ги „подлъгват“ да се сравняват с други хора – съученици и дори с модели.

Обикновено няма нищо нередно човек да се вглежда в телата на останалите. Всеки „наблюдава“ какво се случва с околните и какви промени настъпват в тях. Но е важно да обърнем внимание на това дали постоянното вглеждане в другите ни помага, или обратното – кара ни да се чувстваме потиснати и „не на място“. Тийнейджърите не е хубаво да се сравняват с някой друг, защото промените, които съпътстват пубертета, са различни за всеки. Някои се развиват по-рано, други пък – по-късно. Има момичета и момчета, които временно напълняват, за да подготвят организма си за успешен растеж. Това е съвсем нормален процес на узряване!

Всичко това зависи от гените, които карат телата ни да се развиват по определен начин. Но тези индивидуални промени по време на пубертета могат да повлияят върху емоциите и поведението ни. Момичетата започват да желаят да бъдат слаби като моделите, а момчетата не се чувстват достатъчно мускулести.

Външни фактори, които влияят върху възприятието при тийнейджърите

Семейството може да критикува повече децата си, отколкото да им се радва.

Вие как мислите? Кой прави децата комплексирани? Само училището? Приятелската група? Или може би в това има пръст и семейството?

Казваме – родителите не дават добър пример на децата си, защото и те ядат така нездравословно. Но има деца с наднормено тегло, чиито родители са слаби, поддържани и изваяни. Хубаво е понякога да обърнем поглед и към себе си, за да намерим и собствените си грешки. Училищната среда също може да окаже негативно влияние върху емоциите на юношите. Важно е да се отбележи, че някои деца имат хормонални проблеми, които  могат да бъдат придобити с раждането. И въпреки, че си хапват редовно, продължават да бъдат с наднормено тегло.

Последните данни сочат, че 67 000 деца и младежи страдат от затлъстяване в България. А това води след себе си единствено проблеми в здравословно, емоционално и психично отношение.

Бъдете наясно, че тялото, което виждате в огледалото,е вашето и на никой друг. Независимо каква форма има то.

Нужно е да се говори и да се изясняват нещата с хора, които не харесват тялото си, и искат да отслабнат.  Ако искате да се изследвате и това би ви успокоило по някакъв начин, можете да посетите личния си лекар или ендокринолог, но в никакъв случай не използвайте хапчета за отслабване, защото те имат много странични ефекти и не помагат. В никакъв случай не се вманиачавайте на тази тема, защото това ще доведе след себе си само проблеми като ниско самочувствие и комплекс за малоценност. Можете да посетите и диетолог, който да ви изготви специален режим на хранене, без да бъде обвързан с гладуване. Много е важно каква храна консумирате, каква култура на хранене сте развили и кои храни толерирате.

 Здравословно, нормално хранене и оптимална доза спорт за здраве и тонус

Хранете се здравословно с пълната палитра от витамини и полезни вещества и спортувайте (спортът подобрява и настроението, повишава тонуса, мотивира и помага за придобиването на усещане за структура и контрол). Често е достатъчно да закусвате обилно (без да преяждате!), да се храните по малко, но често през деня и да не прекалявате вечер преди лягане. Опитайте се да се храните в точни часове – по този начин тялото ви ще привикне с режима, а това ще помогне за по-добрата обмяна на веществата.

Практикувайте техники за релаксация, йога, медитация, упражнения, осигурете си пълноценен нощен сън, за да се нормализира и балансира работата на хормоните.

Бъдете наясно и с евентуалните промени, които могат да настъпят във вашето тяло. Необходимо е да мислите трезво и реалистично върху ситуацията! Ако имате проблем, който не би могъл да се отстрани скоро, имайте търпение и не мислете нонстоп за неговото превъзмогване. По този начин само ще се натоварите психически, а това няма да бъде добре за вас. Разберете какво реално може да се промени и какво – не. Това е най-важното!

Развивайте себе си като личности, защото самочувствието на първо място се гради на базата на знания, умения и компетентност, а не с промяна в килограмите.

Опитайте се да изградите самочувствие, като си правите комплименти по три пъти на ден. Пишете и по три положителни неща, които са ви се случили през деня и са ви накарали да се чувствате щастливи.  Вие сте съвкупност от много неща – и положителни, и отрицателни.

С една дума – не сте единствено „тяло“, въпреки че някои хора надали ще откликнат на тези твърдения, но е разбираемо. Истински щастливите хора са тези, които са приели себе си такива, каквито са. Какво обичате да правите? Какво ви носи щастие и удовлетворение? Правете нещата, които харесвате, за да си изградите добър душевен комфорт.Запомнете – не вдигайте летвата си прекалено високо, защото няма да успеете да се почувствате удовлетворени от себе си и от постиженията си.

Вгледайте се в себе си. Измервате се в много други неща, а не единствено в килограми. Познайте ги! Ниското самочувствие може да е причина дори и за това, че имате повечко килограми. Изследвания сочат, че 69% от момичетата, които се чувстват зле емоционално, поставят се на ниско социално ниво сред приятелите си и са склонни към песимизъм, напълняват в рамките на две години. Какво доказва тази връзка – невинаги теглото е причина за ниското самочувствие, а понякога е в сила обратното. Поради тази причина в някои случаи е много трудно да отслабнете, прилагайки диети, упражнения и какво ли още не.

Ако се чувствате нещастни, тялото ви ще отвърне със същото

Проблемите, свързани с теглото, рядко имат друга причина освен психологическа, което НЕ означава психиатрична. Загубата на тегло е провокирана от емоционални или депресивни състояния, социален контекст, обективни и субективни промени и т.н. Специалистите по хранителни разстройства ще ви помогнат както да се излекувате, така и да се определи основата за слабеенето ви. Приятелите или значимите хора на страдащите от хранително разстройство могат да бъдат подкрепа в тази трудна житейска ситуация.

  Как най-ефективно да помогнете?

👉🏼  Дръжте се подобаващо. Не говорете за храна, тегло, диети, строги режими или възприятие на тялото;

👉🏼  Не бъдете като надзиратели над хранителните им навици или на количествата, които изяждат. Има много хора, които се държат като ментори, изтъквайки с какво и как е най-полезно да се храним, давайки постоянните си съвети. Не следвайте този модел на поведение;

👉🏼 Изявления като: „Ако започнеш да се храниш (или да не се храниш), ще се оправиш!“ не постигат успешен резултат, така че по-добре се фокусирайте върху силните страни на приятелите си (например техните способности);

👉🏼  Избягвайте темата как те изглеждат физически.

И нещо друго – потребността от храна има и друг смисъл     

Може би сте „гладни“ за емоции, липсват ви емоционален заряд и вълнуващи нови преживявания? Важно е да различавате истинския глад от засищането на потребност на емоционално ниво. Например – ние, хората, често прибягваме до сладкото, когато се чувстваме стресирани, тъжни или нещастни. Но това е механизъм за компенсация – когато не получаваме нещо (в случая любов, разбиране, утеха, подкрепа), търсим друго, което да замести емоцията от първото. Да, това дава усещане за ситост и в емоционално отношение! Но е само за малко. И става така, че този механизъм не води до нищо друго освен до затлъстяване и пристрастяване към храната като пътеводител към бленуваното щастие. Замислете се върху тези думи и се опитайте да бъдете активни, за да подобрите социалния си живот!

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

ОСНОВНИ ТИПОВЕ ПОВЕДЕНИЕ В УЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ, КОИТО СА СВЪРЗАНИ С ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ