You are currently viewing ПОДОБРЕТЕ СОЦИАЛНИТЕ СИ УМЕНИЯ И СЕ НАУЧЕТЕ ДА СЕ СВЪРЗВАТЕ С ХОРА КАТО ИСТИНСКИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ В ШЕСТ ПРОСТИ СТЪПКИ


Горд интроверт ли сте? Това е популярно
в днешно време.

Но истината е, че в нашия забързан свят дружелюбните и отворени екстроверти са с предимство. Поне що се отнася до успеха.

Няма нищо нередно в това да се отделите от външния свят и да се потопите във вътрешната си вселена. И все пак, ако искате да успеете в каквото и да било, трябва да подобрите социалните си умения. Колкото по-скоро приемете това, толкова по-добре.

И също е добре да знаете, че няма значение дали сте екстроверт, или интроверт, ако сте срамежливи, притеснителни и неуверени около други хора, по-добре запретнете ръкави и започвайте да работите по това

Вие сте готови? Това е чудесно!

Тези прости стъпки ще ви отведат от това да сте мекушави и напрегнати около хората, до това да сте дружелюбни и да се свързвате с лекота и увереност. Няма да е лесно. Ще трябва да излезете от зоната си на комфорт и да се справите с това, което ви ограничава.  Но започнете стъпка по стъпка и бъдете внимателни със себе си.

Стъпка 1: Повишите самочувствието си, за да станете по-отворени и дружелюбни

Страхувате се, че хората ще ви се смеят или ще ви сметнат за загубеняк, грозен или какво ли още не… Или още по-лошо – вие мислите, че сте грозен загубеняк . Веднага спрете това. Трябва да се научите да цените себе си, ако очаквате другите да ви ценят и харесват. Затова колкото повече от следните практики успеете да интегрирате в живота си, толкова по-добре за вас: Направете списък с вашите качества.

✔ Направете списък с нещата, които сте направили и с които се гордеете.

✔ Спрете с негативния изказ и го превърнете в позитивен. При всякакви обстоятелства.

✔ Спрете да говорите със себе си по негативен начин и говорете позитивно.

При всякакви обстоятелства.

✔Кажете „не“, когато искате да кажете „не“.

✔ (Никога) не се сравнявайте с другите.

✔ Влезте във форма.

✔ Обърнете внимание на начина, по който се обличате.

✔ Започвайте и приключвайте проектите си сами.

✔ Помагайте на хората.

Стъпка 2: Започнете с нещо малко

 След като сте събудили любовта към себе си, време е за започнете с основна комуникация с другите. Не започвайте веднага с човека, по когото си падате, с шефа си или с дамата, с която искате да се опознаете… Започнете със съседите. С продавачката в кафенето. Хора, които срещате, докато чакате на опашка или с които посещавате един и същи фитнес.

  ✔ Започнете с усмивка. Хората инстинктивно ще отговорят с усмивка, което ще повиши вашата увереност. Ако се притеснявате, че усмивката ви ще изглежда странна или неестествена, упражнявайте се в огледалото.

  ✔ Гледайте човека в очите. Когато започвате неангажиращ разговор и и не гледате хората в очите, те могат да останат с впечатлението, че нещо не е наред. Можете също да използвате един трик. Гледайте в носа им или веждите, ако се притеснявате да ги гледате в очите. Те няма да могат да видят разликата и ще ви е по-лесно да задържите погледа си за 4-5 секунди. Но това няма да е достатъчно. Починете си за малко и повторете. Трябва да поддържате контакт с очи колкото се може по-дълго по време на разговора… Да се научите да поддържате контакт с очи не е лесно, но като се упражнявате да го правите все по-често и по-често, това ще се превърне във ваша втора природа.  Обещаваме…

  ✔ Казвайте „Благодаря“. Вероятно на хората не им прави голямо впечатление, когато чуят думи като „Извинете!“ и „Благодаря!“, но определено забелязват, когато не ги чуят. Така че използвайте тези думи често.

И след това комбинирайте и трите. Кажете „здравей“, като се усмихвате и гледате хората в очите. Кажете „благодаря“, като се усмихвате и гледате хората в очите. (И… не, ако просто си го промърморите под носа, няма да свърши работа). Останете на тази стъпка толкова дълго, колкото ви е необходимо, докато добиете увереност и спокойствие.

Стъпка 3: Как да се представите?

Още не сте готови да говорите с хората, които харесвате, с шефа ви или напълно непознати хора? Защо вместо това да не започнете разговор с някой друг стеснителен човек или пък със съседа, с когото се поздравявате през последните няколко дни?

И така, след като го поздравите (с усмивка и поглед в очите) кажете името си и някакво допълнително изречение. Можете да направите комплимент на човека, да кажете нещо за времето или за обстоятелствата, при които се срещате.

Няколко мили думи за зъболекаря, ако сте се срещнали в чакалнята, например. Колко много харесвате кучета, ако те разхождат своето. Или нещо за квартала, ако се представяте на съседа си.

Схващате идеята. Опитайте се да се държите приятелски, но не насилвайте разговора, ако видите, че събеседникътт не проявява интерес. Ако това е така, едва ли причината е у вас.

Стъпка 4: Използвайте силните си страни – питайте и слушайте

Интровертите и стеснителните хора не говорят много, но те са чудесни слушатели. А задаването на въпроси е следващата ключова стъпка от изкуството на разговора. Задавайте отворени въпроси и слушайте отговора. (Отворените въпроси са тези, на които хората трябва да отговорят с повече от „да“ или „не“)

Това е. И както сте започнали, слушайте за нещата, за които човекът срещу вас обича да говори, и за нещата, които ви свързват. Може да очаквате да ви зададат въпрос. Отговорете, но не отклонявайте разговора към себе си. След това задайте друг въпрос, въз основа на това, което сте научили от отговорите им.

Стъпка 5: Краят

Оставете си възможност за следваща среща. Ако сте говорили за филми например, можете да предложите да отидете заедно на кино някой път. Също, ако другият човек е споделил свои планове или проблеми, пожелайте му успех.

Не забравяйте да споменете, че разговорът ви е бил приятен, а ако усещате, че е минал много добре, можете да предложите да се срещнете отново.

Това е рецептата да се отворите и да сте приветливи във всякаква социална ситуация. Практиката води до усъвършенстване и когато постигнете увереност, сте готови да заговорите човека, когото много харесвате или шефа си, или дамата, с която имате желание да се сближите.

Стъпка 6: Когато опитът ви се провали

 Не падайте в капана на самообвинението, ако нещо не сработи. А със сигурност ще има такива случаи. Дори езикът на тялото ви да е бил непохватен и тромав, вероятно не това да е причината онова момиче да не иска да говори с вас.  Може да е прекалено стеснителна. Може би не е била възпитана добре. А ако вие сте направили нещо нередно, разберете как да се поправите.

И бъдете внимателни със себе си. Ще се справите!

Научете се да приемате комплименти

Да отхвърляте комплименти е същото като да говорите на себе си негативни неща. И понеже изразяваме това на глас и пред друг човек, ефектът е дори по-силен.

Така че, вместо да казвате: “Благодаря. Не беше нищо особено, всеки би го направил.” и да отхвърлите похвалата, кажете: “Благодаря. Постарах се доста и се радвам, че се получи толкова добре.”

Направете си дневник с благодарности

Хората се фокусират върху негативните неща. Те се фиксират върху проблемите, които имат, препятствията, които застават между тях и целите им. Те живеят в миналото. Негативите постепенно се натрупват в нашето съзнание и става много лесно да се усъмним, че можем да се справим с всички неуспехи и пречки  и да постигнем успеха, който преследваме.

 Дневникът с благодарности е прекрасен инструмент, който ни помага да се останем на пътя към успеха. Защото помага на ума ни да отсее негативните мисли и настроение и насочва фокуса ни към нашите постижения, позитивни резултати, неща, хора и събития, които ни правят щастливи. Така че създайте си навика да пишете по няколко неща, за които сте благодарни. Всеки ден. И запомнете, важно е да не го претупвате като неприятна задачка. А вместо това да се насладите на радостта, която ви изпълва, докато изписвате всички неща, за които сте благодарни.

И как да го направите? Откъде да започнете? Как да започнете да работите върху своята увереност?

Предлагам да запазите този текст – или някой друг. Може и повече от един. И си съставете списък с нещата, които ви помагат да повишите своята увереност. Отделете време и внимателно ги подберете. Решете с кои задачи искате да се захванете и ги включете в графика си. Ще има и лоши дни, но се старайте да сте колкото се може по-постоянни. И след време се върнете към тази статия или други, които са ви харесали, и прочетете за характеристиките на уверените хора.

И ще видите. Дори да не ви изглежда така във всеки от дните, в които се упражнявате, ще откриете тези характеристики в себе си. Също ще видите кои аспекти от увереността все още ви липсват. Но разликата ще е в това, че вие ще сте сигурни, че можете да ги постигнете.

Ако имате интерес към хармонично израстване, преодоляване на вътрешните пречки и постигане на увереност, научете повече ТУК!

Или ако желаете да помагате на другите – да сте треньор /обучител или консултант, ще ви е полезно онлайн обучението „Треньор по увереност“ ТУК!

ПОДОБРЕТЕ СОЦИАЛНИТЕ СИ УМЕНИЯ И СЕ НАУЧЕТЕ ДА СЕ СВЪРЗВАТЕ С ХОРА КАТО ИСТИНСКИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ В ШЕСТ ПРОСТИ СТЪПКИ