You are currently viewing ПРЕГЛЕД НА КОРОНАВИРУС И COVID-19

Коронавирусът е голямо семейство от вируси. Те получават името им от шиповете, наподобяващи короната, които могат да се видят на повърхността им с електронна микроскопия. Те са идентифицирани за първи път в средата на 60-те и те могат да причинят много леки симптоми като обикновена настинка или в някои случаи могат да причинят тежко заболяване. Новият коронавирус, наречен SARS-CoV-2 причинява болест, наречена COVID-19. Има много корона вируси, които циркулират при животни и някои от тях се срещат и в хората. Рядко някой от вирусите, заразяващи животни, може да се развие, да зарази хората и да се разпространи между тях. Вирусът, причиняващ болестта Тежък остър респираторен синдром, или SARS, през 2002 г. се асоциира с котки циветки. А вирусът, причиняващ Близкоизточния респираторен синдром, МЕРС, през 2012 г. беше свързан с едногърби камили.

Новият вид коронавирус

Новият вид коронавирус причинява COVID-19 и за първи път се съобщава за случаи в Ухан, град с население от около 11 милиона и столица на Хубей провинция, Китай, през декември 2019 г. Първите случаи бяха свързани с пазара за търговия на едро с морски животни Huanan, но дали това е първопричината за появата, все още не е ясно. Все още не е ясно кое животно е свързано с новия коронавирус, въпреки че има данни, които водят до предположението, че той е подобен на коронавируси, открити в някои прилепи. Коронавирусите засягат предимно дихателните пътища. Симптомите могат да бъдат леки като обикновената настинка, включително хрема и кашлица. Симптомите обаче могат да бъдат и по-тежки, могат да причинят например затруднено дишане.

Тежко заболяване се наблюдава не рядко в случаите на MERS и SARS. Засега знаем, че не всеки заразен с вируса, причиняващ COVID-19, има симптоми. Чести симптоми са висока температура, кашлица и усещане за умора. Някои  хората се разболяват сериозно. И данните са ограничени в момента, но това изглежда е по-вероятно при тези, които са в напреднала възраст и/или които имат други здравословни проблеми.

Риск или риск от смъртност на случаите е мярка за това колко сериозно е заболяването – съотношението на хората, които умират от болестта, в сравнение с тези, които са заразени. За MERS смъртността е била висока, тъй като над една трета от заразените са починали. За ТОРС тя е по-ниска  – умира един на всеки 10 души. В момента за COVID-19 е около 2%, което означава, че 1 на 50 души със заболяването умира. Дихателните вируси обикновено се предават чрез капчици, аерозоли, или контакт. Капките са по-големи частици /> 5 μm/, които се разпространяват на по-малко от един метър. По-малките частици могат да образуват аерозоли /< 5 μm/ и могат да се разпространяват по-далече. Контактът обикновено е от капчици, попаднали върху предмети, които след това се докосват от друг човек и той след това докосва очите си, носа или устата си. В момента основният начин, по който вирусът, причиняващ COVID-19, се разпространява е чрез капчици, например когато някой кашля или чрез контакт с капчици от друг предмет, ако след това се докоснат очите, носа или устата. Потенциал за предаването чрез аерозол, по-малките частици, е в процес на изследване.

Колко заразен е вирусът?

Професор Джудит Глин е инфекционист и епидемиолог в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина и говори за разпространението на инфекцията, как се измерва това и какво знаем за предаването на вируса (SARS CoV-2), причиняващ COVID-19 (записан на 2 март 2020 г.).  

Хората говорят за това, че новият коронавирус е повече или по-малко заразен от грип или от ТОРС, но какво означава това? Ще разгледаме как измерваме инфекциозността. Представете си население, при което един човек получава вирус и го предава на двама души. И всеки от тези хора предава на двама души. Можете да видите, че броят на заразените хора би се увеличил доста бързо в популацията. И ако всеки човек предаде на трима души, той ще се увеличи още по-бързо. Основната мярка за възпроизвеждане на случай, R0, е мярка за това разпространение. Това е средният брой успешни предавания за всеки случай, когато всички в популацията са податливи.

Когато R0 е над единица, броят на регистрираните случаи ще се увеличи. Ако R0 е равно на единица – средно всеки случай поражда само още един случай. И когато R0 е по-малко от едно, броят на регистрираните случаи ще намаляват. Затова е много важно да се знае какво е R0. За COVID-19, тъй като е причинен от нов вирус, SARS-CoV-2, можем да предположим, че всички са податливи.  

Скоростта на увеличение на заболелите зависи от R0, от броя на успешните предавания за всеки случай и от времето между един случай и следващия във веригата на предаване, което е известно като сериен интервал. Случаите се увеличават по-бързо, когато R0 е голям и когато средният сериен интервал е кратък. От веригите на предаване беше изчислено, че средният сериен интервал е около седмица.  За момента важното е, че R0 не е фиксиран. R0 зависи от три фактора – колко дълго хората с COVID-19 са заразни, вероятността за предаване на контакт между възприемчиви и заразени индивиди и средната честота на такива контакти.

Колко дълго хората със COVID-19 са инфекциозни и вероятността за предаване при контакт зависи от характеристиките на вируса, а също и от заразените хора. Но средната степен на контакт зависи от населението. И това варира между популациите. Намаляването на контакта е ключова цел за интервенции. Така че, ако интервенциите са успешни за намаляване на контакта, R0 може да бъде намален. 

Как COVID-19 се сравнява с други инфекциозни заболявания? R0 е много по-нисък, отколкото при инфекции, за които е известно, че се предават особено лесно, като морбили и варицела. Той е в подобен диапазон на SARS, Ебола и сезонен грип.  

Мечтаете ли да се справите с проблемното заспиване, умората и безсънието; да лягате и да се будите по-рано и изпълнени със спокойствие и вътрешен мир; да се справяте по-лесно със стреса и да релаксирате?  Научете как: РЕЛАКС И СЪН

Ако искате да формирате навици да преодолявате безконтролното преяждане за вас и близките ви и храненето, предизвикано от негативни чувства, то се възползвайте от Онлайн обучението  „Практично консултиране при преяждащо/емоционално хранене”, Вижте повече тук! 

Научете се как да станете по-уверени; освободете се от страха си от провал и неуспех и започнете да преоткривате себе си, да разчитате на себе си, с достъп до вътрешната си сила! Научете как на линка: УВЕРЕНОСТ И САМОЧУВСТВИЕ

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка:

ТУК!

На ваше разположение със съвети, подкрепа, терапия, обучение са Сертифицираните професионални партньори на Уникал Онлайн Институт:

За Обучителят д-р Елисавета Павлова:
Създател на 4 от 5-те (без международното ниво) обучения, и координиращ обучител д-р Елисавета Павлова, която е основателка на Асоциация УНИКАЛ, Академия “Емоции и Хранене” и УНИКАЛ Онлайн Институт, д-р по психология, специалист при хранителни нарушения (ХН), лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти iaedp™ с над 12 години терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, председател на международният клон към Международната организация за (ХН) професионалисти -iaedp™ (International Association for Eating Disorders Professionals) и професиоанален член към WHO (World Health Organization) Global Clinical Practice Network.

ОТЗИВИ НА ЗАВЪРШИЛИ КУРСИСТИ ОТ АКАДЕМИЯ „ЕМОЦИИ И ХРАНЕНЕ“ КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК!

Отзиви на курсисти

ПРЕГЛЕД НА КОРОНАВИРУС И COVID-19