От Кристина Кридъл

Приложенията за корекции на тяло, рекламирани в социалните медийни платформи TikTok и Instagram, „отключват“ хранителни разстройства при млади хора, страхуват се участниците в кампанията.

Реклами показват как приложенията могат да се използват за промяна на частите на тялото, включително да направят талията по-тънка и да добавят мускули.

Благотворителни организации за хранителни разстройства заявиха, че технологичните фирми трябва да обмислят въздействието на тези приложения върху уязвимите хора.

Платформите заявиха, че приложенията не са нарушили насоките за рекламиране, но TikTok добави, че прави преглед на своите политики.

Оттам заявиха, че “непрекъснато се стремят да подобрят” своята рамка, за да “подкрепят среда, положителна за тялото”.

Миналата година популярната сред тийнейджърите платформа за социални медии забрани рекламите на приложения за гладуване и добавки за отслабване.

„Подхранвате тази епидемия“

Компаниите за социални медии трябва да бъдат подведени под отговорност и „да спрат тези нездравословни и безполезни послания“, заяви радетелката за борба с хранителни разстройства Хоуп Вирго.

„През последната година наблюдавахме огромен ръст в броя на хората с хранителни разстройства и, въпреки че тези разстройства не са непременно причинени от лошия образ на тялото, ние знаем, че има някои връзки.

„Фактът, че Instagram и TikTok в момента рекламират приложения за промяна на тялото, допълнително ще подхрани тази епидемия от хранителни разстройства.“

Благотворителната организация за хранителни разстройства Seed заяви, че е отбелязала 68% ръст на децата и тийнейджърите на възраст между 10 и 19 години, търсещи подкрепа след пандемията.

Даная Мърсър е здравен журналист с опит в хранителните разстройства.

Тя редовно публикува материали за красотата на тялото в Instagram и Tiktok, снимайки видеоклипове за това как се оформят тела „зад завесата“.

„От собствен опит знам, че тези приложения могат да отключват хранителни разстройства“, каза тя пред Би Би Си.

„Приложенията ме правят да изглеждам по-тънка и по-изваяна, отколкото бих могла да бъда дори ако съм тренирала през цялото време. Те премахват порите ми по начин, който изобщо не е възможен в природата. Те създават един „аз“, който е, направо казано, непостижим – и правят всичко това с едно щракване на бутон.

„Въздействието на технологии като тази е огромно и, честно казано, не мисля, че ще видим истинския резултат от тях в продължение на години“.

Тя каза, че проблемът е, че тези приложения са „насочени към особено уязвими тийнейджъри“.

„Тийнейджърите и малките момичета все още не разбират тези неща, поне не напълно. Така, както не бихме позволили продуктите за отслабване да се продават на деца, така трябва и да настояваме за ново регулиране на това кои приложения да бъдат разрешени за насочване към уязвима аудитория. Особено когато тези приложения оформят тела.“

В магазините за приложения на Apple и Android има няколко безплатни приложения, които позволяват съществени подобрения на тялото.

Потребителите могат да редактират снимки или видеоклипове, в които променят размера и формата на телата и лицата, изглаждат кожата и увеличават мускулите.

„Задължение за отговорност“

„Прекарваме повече време от всякога на тези платформи“, каза Джема Оатен, управител на Seed.

„Когато се върнем към нормалния живот, ние няма да можем да се скрием зад екрани или приложения.

„На хората се предлагат начини да изменят визията си онлайн, но това ги поставя под натиск в реалния свят.“

Компаниите в социалните медии трябва да поемат „задължение за отговорност“ и да обозначават всички реклами, които биха могли да навредят на имиджа на тялото, добави тя.

Beat – британска благотворителна организация за хранителни разстройства, заяви, че „приложенията за промяна на тялото, които насърчават стигматизирането на теглото или идеализирането на слабото тяло, могат да причинят стрес на хората, страдащи от хранително разстройство или уязвими към такова“.

Нейният директор по външните работи Том Куин каза: „Призоваваме производителите на тези приложения да обмислят въздействието, което техните изображения оказват върху уязвимите хора. Също така бихме насърчили всеки, който се бори да докладва за „отключващо” съдържание, където е възможно, но също така да помислим и да направим крачка встрани, като се фокусираме върху други положителни източници на подкрепа като Beat.“

Приложения за корекции на тяло в TikTok „отключват хранителни разстройства“