You are currently viewing Принципи на интуитивното хранене, не става въпрос за загуба на тегло

Здравейте,
Днес ще ви представим темата за Принципите на интуитивното хранене и как не става въпрос за загуба на тегло. Ако смятате, че интуитивното хранене е просто поредната модна диета или е за загуба на тегло, помислете отново. Може би никога не сте чували за него. И така, ако това не е модна диета и не е за загуба на тегло, какво е интуитивното хранене?

Бихте могли да го опишете по-скоро като избор на начин на живот, който има за цел да създаде по-здравословен образ на тялото, по-здравословни хранителни навици и по-здравословна връзка с храната.

Има 10 принципа на интуитивното хранене, които можете да изберете да следвате и ще забележите, че става дума за промяна на начина ви на мислене относно това как се грижите за себе си.

Тези 10 принципа включват следното:

Отхвърляне на манталитета на диетата – диетата се оказа неуспешна в дългосрочен план, така че е важно да промените начина си на мислене за това как се храните и да излезете от манталитета на диетата. Също така отхвърлете вината и чувството за провал, които вървят заедно с това.

Почитане на глада ви – диетата ви насърчава да свикнете да сте гладни и да игнорирате собствените си сигнали за глад. Интуитивното хранене означава да ядете, когато сте гладни, което също означава да не ядете, когато не сте. Така че, стремете се да не ядете поради други причини, като например емоционално хранене.

Постигане на мир с храната – няма забранени храни, така че можете да ядете каквото ви харесва, но просто спазвайте принципа да ядете само когато сте гладни и знайте, че можете да ядете каквото искате да ядете, когато сте гладни . Разбира се, вие също спирате, когато сте сити, а не преяждане.

Предизвикване на вътрешните и външните гласове – оставайте последователни с всички принципи и не позволявайте на другите или дори на вашия собствен вътрешен глас да започне да ви казва какво трябва или не трябва да ядете. Стремете се да култивирате положителен разговор със себе си и също така да се фокусирате върху грижата за себе си, вместо да се чувствате виновни.

Има 6 други принципа, за които можете да научите повече, когато отидете и прочетете цялата статия по темата ТУК

Защо интуитивното хранене не означава загуба на тегло

Толкова много от нас в наши дни са съсредоточени върху проблемите си с теглото и докато интуитивното хранене не е свързано със загуба на тегло, то със сигурност може да доведе до промяна на упоритите телесни мазнини, когато се подходи правилно.

Повечето хора ще се изкушат да опитат интуитивно хранене, защото се чувстват така, сякаш са опитали всичко друго, за да се отърват от излишните килограми.

Най-важното нещо е да не подхождате към това като към поредната модна диета, не е! Става въпрос за промяна на начина ни на мислене относно собствения ни образ на тялото и връзката ни с храната.

Основното мислене, което искате да култивирате, е фокусът върху доброто здраве, а не върху загубата на тегло. Ако можете да започнете да включвате по-здравословни навици в ежедневния си начин на живот, естествено ще сте склонни да регулирате здравословно тегло.

Разбира се, фокусирането върху здравето означава, че ще се стремите да избирате по-здравословни храни за ядене, без да забранявате храна, която може да ви хареса. Освен това ще започнете да се съсредоточавате върху това да ставате по-активни и да избирате да се движите много повече, като правите неща, които ви харесват, независимо дали са ходене, каране на колело, плуване или друга дейност, която намирате за приятно.

Въпреки че разбирането на принципите зад интуитивното хранене може да ви помогне да станете много по-здравословна версия на себе си, важно е да не попадате в капана на някои често срещани погрешни схващания, като например диета за глад или пълнота.


Не става въпрос да се тъпчете с храните, които някога сте смятали за забранени. Става въпрос за промяна на възприятието ви за храна и осъзнаване, че тези храни не са нищо особено. Можете да хапнете от каквато храна искате, когато искате, стига да следвате другите принципи. След като разберете, че не са толкова „специални“, вие няма да ги жадувате, както някога може би. научите повече за това защо това не е модна диета и защо загубата на тегло не трябва да бъде вашата основна цел

Може да научите повече за това защо това не е модна диета и защо загубата на тегло не трябва да бъде вашата основна цел от статиите в блога ни за превенция на хранителни нарушения ТУК

Ако искате да учите по-задълбочено по тези теми и да получите ценни практични умения и техники, с които да помогнете на себе си, близите си и други индивиди професионално, можете да прочетете за двете онлайн възможности за обучение ТУК! и ТУК!

Принципи на интуитивното хранене, не става въпрос за загуба на тегло