You are currently viewing Родител на себе си: погрижете се за себе си, за да повишите самочувствието си

Да се научите да се грижите за себе си, точно както бихте направили за малко дете е това, което е известно като родител на себе си. Да се отнасяте към себе си като към човек, който трябва да бъде напътстван, подкрепян и обгрижван, може да звучи като нова концепция, но всъщност не е така.

 Да бъдеш родител на себе си е просто друго име за това как да се научите да се грижите за собствените си физически, емоционални и мисловни нужди.

Да се научите да се грижите за себе си, включително за вашите вътрешни нужди и области за растеж е това, което представлява да си родител на себе си. За много възрастни фокусирането върху себе си и нуждите не е приоритет. Може дори да се разглежда като „прекалено“, когато в действителност е също толкова необходимо, колкото да се храните добре и да спортувате редовно.

Поемането на собственост върху грижите, от които се нуждаете като човек, може да ви помогне да развиете силна връзка със себе си и да осигурите здравословно ниво на самочувствие през целия си живот.

Разбиране на родителството към себе си

Зад идеята за родителството към себе си стои идеята, че всеки от нас има поне два гласа, които ръководят нашите мисли и решения по всяко време. Когато умът ви „говори“ сам на себе си, тези два гласа са тези, които комуникират. Единият глас е на вашето вътрешно дете, това, което пита и понякога се страхува и може да не знае какво да прави. Другият глас е на вашият вътрешен родител, той взема решенията, обсъжда проблемите и ви казва какво да правите.

И точно както има различни начини да отгледаме децата си, има и различни подходи към родителство към себе се. Когато стилът ви на самоотглеждане е наказващ или пренебрежителен, можете да развиете негативно отношение към себе си, да имате по-ниско самочувствие и дори да се бунтувате, като участвате в саморазрушително поведение.

Когато стилът ви на самоотглеждане е любящ и подкрепящ, можете да подобрите самочувствието си и да промените живота си по много положителен и здравословен начин.

Да бъдеш родител на себе си и самочувствие

Независимо дали вашият вътрешен родител ви тормози или ви утешава, ще играе роля в самочувствието ви. Ако се научите да обръщате внимание на това как вашият вътрешен родител говори с вас, ще ви помогне да разберете как този стил на родителство ви влияе и дали трябва да го промените или не. Промяната на вашия стил на самоотглеждане към по-поддържащ подход може значително да повиши самочувствието ви.

Създаването на нова система за родителство към себе си е възможно. Слушането как говорите със себе си, какво казва вътрешният ви глас, когато имате нужда от помощ или се чувствате наранени, може да ви помогне да разберете дали вашият вътрешен родител ви помага или ви наранява. Изричането на глас на думите, които вашият вътрешен родител казва в ума ви, може да ви помогне да разберете дали думите са нещо, което бихте казали на любим човек в нужда или на дете с болка. Ако не, имате нужда от нов родителски подход.

Промяната на вашия родителски стил започва със забелязването и продължава с прилагането. Трябва да развиете нови, по-здравословни поведения, които да ръководят развитието на вашето самочувствие. Започнете да се отнасяте към себе си като към дете, скъп приятел или дори към непознат в нужда. Как бихте подкрепили и мотивирали този друг човек? Вие заслужавате не по-малко от това отношение.

Прекарвате време със себе си цял ден. Вашият вътрешен родител ръководи вашите решения и действия, така че защо не превърнете този човек в любящ, мил и щедър дух, който ви изгражда, вместо да ви събаря? Здравословното родителство към себе си е аналогично на грижата за градина.

Когато поливате всичко правилно и премахвате плевелите, ще получите здравословен растеж и много плодове. Ако вашият вътрешен родител не се грижи за вашата градина, тогава е време да намерите такъв, който да го направи!

Ако искате да научите повече за това как емоционалното ви здраве се отразява на живота ви и дали емоционалното ви благополучие е здравословно, тогава трябва да погледнете видео Курса Уверена Самооцeнка като в допълнение изключително полезно за преодоляване на вътрешните пречки е слушането на Сублиминални (подсъзнателно моделиращи) записи с позитивни утвърждения за здравословно управление на емоциите.С Курса Емоционална Увереност ще научите всичко, което някога сте искали да знаете как да защитите и подхранвате емоционалното си благополучие и как грижата за тази част от психичното ви здраве може да подобри живота ви. 

Но както може би сами знаете или сте научили от първата част на кампанията ни „Управлявам емоциите си, а не те мен“ много често емоциите ни биват преплетени с контрола на телата и храненето ни. Ако това е така за вас, можем да ви помогнем да преодолеете неодобрението към физиката си и да станете уверени в своето тяло с Видео Курса „Увереност в тялото“ – https://unikalonlineinstitute.com/body-confidence .

За да започнете да подобрявате здравето си, емоционалното си удовлетворение, да уважавате телата и цените себе си вземете решение още днес и направете първите крачки към промяната, с помощта на ресурсите, които ви предлагаме и с нашата подкрепа!

Не чакайте! Вие заслужавате свобода извън лабиринта на обсебеност от мисли за тегло, храна и тяло!

· За да научите полезна информация и ефективни техники за управление на емоциите си, ви каним да се включите безплатно в предизвикателствата за здрави емоции и да получите подарък – електронно ръководство „30 дневно предизвикателство – Подкрепете емоционалното си здраве

Научите повече за 2-ра Част на Кампания „Управлявам Емоциите си Вместо „ТЕ“ мен“ .

За да не пропускате публикациите ни с анимирани видео клипове и постове от Блога ни, ни последвайте на ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute както и на Инстаграм профила ни: https://www.instagram.com/unikal_eating/ и се абонирайте за Новият YouTube канал на УНИКАЛ : https://www.youtube.com/@UnikalOnlineInstitute2023

Бъдете здрави и уверени! Екипът на Асоциация и Институт УНИКАЛ

 https://unikalonlineinstitute.com/ и https://bia-unikal.org/

Родител на себе си: погрижете се за себе си, за да повишите самочувствието си