You are currently viewing Самочувствието – вашият филтър към света

Вашето самочувствие има значително влияние върху начина, по който виждате себе си, както и върху начина, по който интерпретирате и възприемате света около вас. Понякога липсата на самочувствие може да изкриви възгледите ви и значително да изкриви възприятията ви за реалността, както и реакциите ви към събития в живота ви.
Известни като когнитивни изкривявания, тези предубедени начини на мислене са ирационални, но въпреки това играят важна роля в начина, по който взаимодействате с другите и света, когато имате ниско самочувствие.
Осъзнаването на начина, по който вашето ниско самочувствие филтрира вашия свят и влияе върху начина, по който мислите и се чувствате е от съществено значение за управлението на тяхното въздействие.

Как самочувствието влияе на вашето мислене

1. Бинарно мислене
Когато самочувствието ви е ниско и нещо се обърка, то автоматично може да се превърне в пълен провал в ума ви. Този тип мислене „всичко или нищо“ ви кара да спрете да опитвате или да се откажете след неуспехи.

2. Обобщаване
Ако вашето самочувствие е ниско, всичко негативно, което се случва, може да се превърне в „доказателство“ за вашето недостойнство. Лошите резултати просто потвърждават, че не заслужавате щастие или успех.

3. Неверни заключения
Вашето ниско самочувствие ви предразполага да вярвате в най-лошото или да очаквате негативното. Дори когато нещата не се развиват така, често може да стигнете до най-лошото заключение за ситуация или човек. Това се случва дори когато има факти за противното.

4. Фалшиви прогнози
Вашето ниско самочувствие означава, че нямате големи очаквания, че нещата ще се получат за вас. Започвате да вярвате, че тази прогноза, която не се основава на факти, вече е реалност. Това ви кара да спрете да очаквате добри неща или да се опитате да подобрите ситуацията си.

5.Фиксиране Един-единствен негативен детайл или събитие може да стане фокус на вашето мислене, когато ви липсва самоуважение. Позволяването на малък или дори тривиален детайл да погълне вашата преценка води до още повече мислене „всичко или нищо“ или правене на допълнителни негативни обобщения.

6. Игнориране на положителното
За някои с ниско самочувствие е толкова лесно да отхвърлят положителния опит и обратната връзка. По-лесно е да повярвате, че положителните неща не се броят или не са толкова важни, когато имате ниско самочувствие.

7.Преувеличение
Ниското самочувствие може да ви накара да придавате повишено или намалено значение на нещата поради вашето негативно мнение за себе си. Например, малка грешка може да се превърне в катастрофа в ума ви, докато вие също можете да минимизирате собствените си качества или постижения до степен, че да изглеждат безсмислени.

8.Проектиране
Когато се чувствате зле за себе си, често можете да приемете, че и другите трябва да се чувстват зле за вас. Това може да доведе до правене на предположения за това какво мислят или чувстват другите, когато в действителност може изобщо да не ви вземат предвид.

9.Приемане на всичко лично
Ниското самочувствие може да ви накара да приемете, че нещата са за вас или по ваша вина, дори когато не са свързани с вас по никакъв начин. Виждате себе си като отговорен за чувствата на другите, причината за външни събития или причината, поради която другите са недоволни, когато не сте повлияли на нито едно от тези неща.

10.Обвинения
Когато ви липсва самочувствие, можете да прибегнете до това да обвинявате другите за собствената си емоционална болка, защото не искате да приемете ролята си в тези негативни чувства. Когато откриете, че обвинявате другите, че се чувствате зле за себе си, трябва да помислите как вашето самочувствие влияе на възприятията ви.

Последни мисли

Това са само няколко от многото начини, по които ниското самочувствие може да промени начина, по който виждате света. Вашата самооценка и увереност са основен филтър за това как другите се отнасят с вас, вашето собствено поведение и събитията в света. Знаейки, че може да ги филтрирате през очилата си с ниско самочувствие, може да ви помогне да разпознаете и да работите за спиране на тези когнитивни изкривявания.

Ако искате да научите повече по тази тема и да получите ценни практични умения и техники, с които да помогнете на себе си, близките си или пък на други индивиди професионално, можете да прочетете за двете онлайн възможности за обучение : Онлайн обучение “Треньор по Увереност” и видео курс “Уверена самооценка”

Самочувствието – вашият филтър към света