УМЕНИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ОТ АНОРЕКСИЯ

Пълно ръководство за справяне с трудните емоции, повишаване на себеприемането и превенция на рецидиви

Често срещани капани

За да останеш мотивиран във възстановяването, се изискват значителни дози самоосъзнаване и честност. Да останеш 100% мотивиран през цялото време е неразумно и нереалистично очакване. Възстановяването невинаги е приятно. То е тежък труд и прилича повече на: „Уф“ възстановяване, а не“ Уау“ – възстановяване. Има хиляди моменти, в които апатията взема връх и трябва да се борите, за да направите дори и най-малката стъпка в посока на вашите цели и ценности. Важно е да сте запознати с тези моменти и да си позволите да изживеете емоциите, свързани с ниската мотивация. Също толкова важно е да съумеете да се върнете на пътя на промяната, преди да се хлъзнете по спиралата  на рецидива. Важно е да можете да разпознавате ситуациите, в които сте склонни да правите избори, които ви отдалечават от вашите ценности и цели и където можете да се подхлъзнете. Ако не забележите, че се подхлъзвате, вие не можете да промените поведението си или да знаете, че е време да потърсите помощ.  Тези капани  – времето, в което вашата мотивация намалява, са често срещани в процеса ва възстановяване. По-долу са изложени някои типични капани, които намаляват вашата мотивация. Отделете време, за да се запознаете и да прецените кои от тях са валидни за вас, а в края добавете и ваши собствени предложения.

      Емоционален отговор

          Когато сте подложени на твърде много стрес и изпитвате тревожност, е възможно да развиете чувство за безнадеждност, да се чувствате претоварени, което неизбежно ще намали вашата способност за фокусиране, концентрация и рационално мислене. Ако тези когнитивни процеси не работят нормално, вашата тревожност и стресът ще ви парализират и вие ще създадете самосбъдващо се пророчество. Например вие може да се провалите, създавайки ситуации, в които е невъзможно да успеете поради високото ниво на тревожност, породено от страха от провал.

Възможно решение – отделете време, за да се погрижите за себе си, ангажирайте се с релаксация или упражнения за осъзнатост (mindfulness).

        Отделете време, за да участвате в занимания, които ви доставят удоволствие, помагат ви да се чувствате продуктивни, с ясно съзнание, уравновесени, ефективни и удовлетворени от себе си. Релаксацията и техниките за осъзнатост ще ви помогнат да осъзнавате своите емоции, да бъдете „тук и сега“, да се освободите от тревогите и страховете и да намалите тревожността. Сега отделете минута и отбележете 3 неща, които ви успокояват, когато сте емоционално претоварени.

     Избягване на дискомфорта

        Често срещан капан, в който може да попадате, е създаването на цели и предприемане на стъпки, които са комфортни за вас. Вероятно сте високо мотивиран/а през повечето време да предприемате удобни стъпки в посока на своето възстановяване и цели, но когато се наложи наистина да предизвикате себе си, мотивацията ви може да липсва. Разбира се, комфортните стъпки са необходими и полезни, но с избягването на всяко чувство за дискомфорт вие губите  значим дял от вашето възстановяване. Например ако следвате своя хранителен режим, но твърдо се придържате само към определени храни, защото се страхувате да увеличите разнообразието от храни, то вие  поддържате теглото си, но все още живеете по правилата, които хранителното разстройство ви диктува. Възстановяването не е комфортен процес, така че ако през повечето време се чувствате комфортно и самодоволно, може би е време да направите крачка назад и да си дадете сметка кои стъпки в процеса на възстановяване избягвате.

Възможно решение – дръжте фокуса върху целта и правете това, което ви е некомфортно… Как да повишите концентрацията и самоувереността си можете да видите на линка:

Категория Увереност и самочувствие

УМЕНИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ОТ АНОРЕКСИЯ