Колко често си мислите: „Иска ми се да мога да променя това в себе си.“ или „Защо не мога да бъда по-добър в това?“ Ако постоянно търсите начини да подобрите външния си вид или личността си, да подобрите уменията си или да се усъвършенствате, може би е време да се замислите доколко всъщност се харесвате.

Когато прекарвате по-голямата част от времето си в мислене за това какви бихте могли да бъдете, вместо да сте доволни от това, което сте в момента, има голяма вероятност да ви липсва състрадание към себе си. И когато се чувствате по този начин, това означава, че не ви е приятно със себе си или не се приемате такива, каквито сте. Това, за съжаление, е признак за ниско самочувствие.

Защо е важно да харесвате себе си

Ако имате добро самочувствие, това означава, че приемате себе си точно такъв какъвто сте, а не какъвто може да бъдете някой ден. Високата самооценка не означава, че понякога не можете да бъдете критични към себе си или че никога не трябва да се развивате и променяте. Но наличието на високо самочувствие означава, че сте способни да бъдете щастливи такива, каквито сте, заедно с недостатъците си, и че осъзнавате, че животът е растеж и промяна, а не перфекционизъм.

Приемането на себе си е важна част от вашето психическо благополучие. То е силно свързано с разбирането на самия себе си, способността да се съпреживявате с другите и да имате пълно  спокойствие. Когато сте в състояние да премахнете ограниченията, вие залагате на любовта, която изпитвате към себе си, можете да приемете себе си такъв, какъвто сте, с недостатъците си и всичко останало.

Когато не можете да приемете себе си и вече не се харесвате, е по-вероятно да се чувствате постоянно тревожни. Също така е много вероятно да се притеснявате за недостатъците си, да избягвате обстоятелства, които могат да разкрият вашите предполагаеми недостатъци, или срамежливо да избягвате връзките.

Да се харесваш, означава да не отделяш твърде много време за размишляване върху грешките или неуспехите си, което пък значи, че можеш по-лесно да отскочиш назад, когато се сблъскаш с препятствия. Приемате, че всички ние имаме силни и слаби страни и вие правите всичко възможно, за да бъдете най-добрият човек, когото познавате.

Откъде идва омразата към себе си?

Независимо дали го наричате омраза към себе си, или отвращение от себе си, когато не се харесвате, това силно повлиява върху вашето психическо и емоционално здраве. Но откъде идват тези усещания? От самото начало ни учат какво да ценим и в какво да вярваме в живота си. Когато в млада възраст възприемем идеята, че сме недостойни за любов или щастие, това често води до чувство на омраза към себе си по-късно в живота.

Тези ранни преживявания действат подобно на камъните, когато се търкалят по хълма. Те набират сила по пътя, събирайки още „доказателства“ за вашите недостатъци или недостойнства, затвърждавайки в съзнанието ви причините, поради които не трябва да се приемате или да се харесвате твърде много. И с течение на времето става все по-трудно да се отърсите от тях, тъй като скалата е станала твърде голяма, за да я придвижвате сами.

Да се научите да харесвате себе си

Ако искате да се научите да се приемате такива, каквито сте, трябва да спечелите уважението си. Трябва да превъплътите своите ценности и вярвания, като живеете живот, който илюстрира характеристиките, които най-много цените. Вашето самочувствие се основава на вашите вътрешни качества и черти, а не на това, което се вижда отвън. Фокусирайте се върху тяхното развитие, а останалото ще си дойде на мястото.

Отнасяйте се добре и с другите. Грижете се за другите и скоро ще забележите, че се чувствате по-добре в своята кожа. Когато се фокусирате върху нуждите на другите, вие започвате да слушате също и своите основни нужди.
Да се научиш да се харесваш, означава да развиеш способността да приемаш. И когато приемете това, което сте, ще отворите вратата към възможности, които само високото самочувствие и любов към себе си могат да отключат.

Харесвате ли себе си?