You are currently viewing 10 Начина да се справите с отлагането

Някои твърдят, че отлагането е болест на новото време, която е била непозната за хората от предишните поколения. Така или иначе, отлагането е тук и вероятно половината от населението на света страда от това.

И на вас ви е познато – колкото повече отлагате, толкова по-трудно става да свършите нещо, сякаш потъвате в плаващи пясъци и не можете да излезете. 

“Капанът на отлагането” е подходящо название за това състояние.

И все пак, има няколко много лесни навика, които можете да усвоите, за да намалите своята склонност да отлагате или дори съвсем да се справите с нея.

1. Подгответе се за деня 

Това трябва да се случи преди да включите компютъра си или преди да започнете каквото и да е действие, което поставя началото на работния ви ден.

Намерете тихо място и си подсигурете тефтер и химикалка. Изчистете съзнанието си, оставете телефона и/или таблета и просто подишайте известно време. Това ще ви помогне да се фокусирате и да успокоите мислите си и ще можете да се настроите подходящо.

След това запишете нещата, които имате за вършене през този ден – всичко, за което се сетите. И след това определете кое е най-важното. Подчертайте го и направете първо него. 

2. Намалете разсейващите фактори

Също както и при сутрешния ритуал, уверете се, че докато работите, телевизорът е изключен, Фейсбук и пощата ви са затворени… 

Какъвто и да е любимият ми начин да се разсейвате за няколко минутки – прекъснете го докато работите.

3. Правете тези неща в точно определен момент от деня

Нещата, които правите докато отлагате да свършите нещо, се превръщат в навик и е по-добре да отделите малко време за тях и да ги свършите (безкрайното скролване из нюзфийда ви или играенето на игри онлайн, или друго нещо, което ви отнема време без да усетите). Мозъкът ви има нужда от почивка от време на време и тези дейности ви помагат да разпуснете, така че насладете им се, но си задайте точно определено време да ги свършите и не си давайте повече от 15 минути за такива дейности. 

4. Недейте да вършите няколко неща едновременно

https://www.realsubliminal.com/_resources/cache/images_content_multitasking.jpg?t=7df34e49e25a05b233598bd58796128a

Много от експертите твърдят, че всъщност никой няма способността да върши няколко неща едновременно, така че имайте това предвид следващия път, когато си кажете, че можете да вършите всичко едновременно.

Навикът да се вършат по няколко неща едновременно намалява продуктивността и е много по-добре да се фокусирате върху една задача и да я свършите по най-добрия за вас начин без прекъсвания..

5. Търсете помощ и обратна връзка

Ако не сте сигурни за това как да свършите определено нещо, не се колебайте да попитате. Изкушаващо е да опитате и да разберете сами, но често пъти това би означавало да прекарате време в ровене из интернет, четейки напълно несвързани със задачата неща… и отново да отлагате.

6. Разбийте сложните задачи на малки стъпки 

Работата по задача с много подзадачки може да доведе до претоварване, дори преди да сте започнали да работите по нея и за да избягате от пътя на най-малкото съпротивление, разбийте всяка задача на няколко по-малки стъпки и я свършете стъпка по стъпка.

7. Говорете с другите за вашия напредък

Като въвлечете някой друг – било то приятел, колега или ментор – вие се ангажирате допълнително пред друг човек. 

Дръжте ги в течение за всякакъв напредък и ако няма такъв, защо. Самата мисъл да трябва да обясните това на някого, когото уважавате и на когото се възхищавате, ще ви накара да спрете дори да мислите за отлагане.

И накрая… наспете се! Това е основната предпоставка за това вашият мозък да може да работи оптимално и да сте осъзнати, и да стоите надалеч от „капана на отлагането“.

10 Начина да се справите с отлагането