ОТЗИВИ НА ЗАВЪРШИЛИ АКАДЕМИЯ „ЕМОЦИИ & ХРАНЕНЕ“ КУРСИСТИ КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ

„Най-силно емоционално значение имаше работата с вътрешното ми дете. Най-много за своите вредни хранителни навици научих от дневника, теорията и наблюденията върху мен докато правя упражненията. Особено полезни бяха тези упражнения от типа избери си и прави едно на ден. Мисля, че са подходящи за група за хора с хранителни нарушения и особено преяждащи. (След завършване на Обучение за Практични техники при преяждащ тип нарушено хранене”)

Л.Ц. от Велико Търново

Благодаря за дадената възможност да премина Базовото обучение за ХН Консултиране! Очарована съм от достъпния начин, по който информацията е презентирана и считам, че комбинацията от телетренинги и текстове за четене наистина дава една солидна база от знания относно нарушенията в храненето и свързаните с тях активно слушане, емпатично отношение, методи за дистанционно консултиране чрез интернет или по телефона. Много ми допадна включената информация относно центровете в България, които предлагат определени ресурси, както и практичната насоченост на повечето материали – фокусът например към препоръки как да реагират родители или учители в определени ситуации. Включените лични истории също са много важен компонент и ми харесва, че са инкорпорирани в последните няколко самостоятелни работи. Самите самостоятелни работи са едно чудесно упражнение, което дава възможност да се утвърдят придобитите знания, но и да се надградят.

За мен беше истинско удоволствие да отделям време на това обучение и определено бих го препоръчала на заинтересовани свои познати.

А.Д. от Пловдив

Курсът за Обучение в Подходът Интуитивно Хранене определено беше много полезен за мен, защото ме накара по-сериозно да се замисля именно над тази тематика. Давам си сметка до каква степен диетичният манталитет е ограничаващ най-вече защото хорят се борят с много емоционални бариери, които рефлектират и върху начина им на хранене. Въпросите и някои от таблиците в курса определено смятам, че биха били полезни за много хора! Виждам още по-сериозно, че интуитивното хранене е това, което наистина работи. Четейки всички теми, аз успях да видя себе си в почти всеки аспект. Определено самата аз съм преминала през всички страхове, негативните емоции на срам, вина, високата тревожност, депресивните състояния и всички ограничителни поведения на хранителното разстройство. Вече гледайки на нещата с нов поглед , просто виждам още повече сериозните дивиденти, които интуитивното хранене носи със себе си. Може би най-удовлетворяващата част от този тип хранене е това, че слушаш себе си – тоест ти вече не си подвалстен на външен фактор, както е при диетата и нейните правила, а ти си този, според когото се случват нещата! Това е едно приятно чувство на автономност, което просто показва на човек, че сам може да има вяра в себе си. Тъй като мнозина се борят с ниско самочувствие, доверието в интуитивното хранене би донесло и необходимото доверие у тях самите.

Наистина смятам, че този курс постави още едно ново начало за мен и съм изключително вдъхновена да приложа този метод в препоръките ми към хората за храненето.

Благодаря ви изцяло, че сте съставили подобен курс!

Благодаря Ви за предоставената възможност да изкарам този курс, определено се чувствам изключително вдъхновена да работя по-сериозно в сферата на интуитивното хранене, тъй като смятам, че това именно е ключът към здравословната връзка с храната!

С.Д. от София

Като цяло материала предоставя доста полезна информация, която да използвам за себе си и семейството за един по-здравословен начин на живот. Благодаря за знанията.

А.Д. от Малта

Благодаря за възможността да се обучавам в Академията!

Да е с мое темпо и в удобно за мен време, е чудесно. Така слушах, четях, обмислях и пишех.

Материалите, елегантно и ненатрапчиво, дават изключителна насока и ориентация в материята.

С удоволствие, уверено и професионално, ще се ползвам от обучението.

Вярвам, че ще стигнете до още много хора и ще имате възможността да помагате и обучавате.

Н.Д. от София

Материалът е интересен, поднесен достъпно и лесно смилаем.

За мен най-ценното, което си взех е това, не съм сигурна, че мога да се нарека  още интуитивно хранеща се, но съм на път да стана такава. От самото начало – вече 3 месеца, следвам стъпка по стъпка принципите и правилата на Интуитивното Хранене.

 Но да отбележа каква бях преди това:

Винаги съм била слаба, с добра фигура и с достатъчно самочувствие от това, но с напредване на годините, с промяна на хормони и път към критическа възраст, с всичките последствия от това, започна да ми се променя фигурата. Започна обичайното за възрастта над 45 преразпределение на мазнини, особено в коремна област и бедра.

Започнах диети. Първа, втора, трета….След всяка йо-йо ефект. Ежедневно бягане на стадиона…проблем с коленете. Не консумирах никакви въглехидрати, освен плодове и зеленчуци…проблем със стомаха и разсеяност. Ежедневно теглене на кантара и при кг нагоре – развалено настроение. Вечно съобразяване с храната, без никакъв резултат – не мръдвах и кг.

От три месеца аз си върнах удоволствието от храненето. Вече се храня с всичко и се наслаждавам на всяка лъжица боб, на всека хапка картоф, на парчето торта по повод, без да изпитвам угризения, че кантарът е показал половин кг нагоре, защото вече знам, че това е водно тегло.

Споменах кантара…е още го ползвам от време на време за извинение, че се анализирам в името на обучението J, но  ще дойде време и него ще махна.

Почти всяка сутрин ходя по 5 км, без да тичам и да си натоварвам коленете. Казвам почти, защото се доверявам на потребностите на тялото си, които някоя сутрини ми казват, че му се спи още.

Започнах да закусвам и от това започнах да губя сантиметри от талията си!

В повечето си хранения се храня здравословно, като наблягам на храните с по- високи хранителни стойности. Хапвам и шоколад, но вече се задоволявам с едно парченце, а не както преди целия наведнъж, защото знам , че никой не ми го забранява и когато си поискам мога да ям.

Храня се не под час, а когато съм гладна, като не чакам да изгладнея.

Като количество на хранене забелязвам , че се храня по-малко, нямам нужда да довърша чинията си.

В резултат на всичко това , вече съм с 3 кг надолу. Отказах се от мисълта, че трябва да сваля още 4 , за да съм като преди. Това вече не е важно. Важното е че се чувствам жизнена,  изпълнена с енергия и мотивирана да помагам на клиентите, за да се чувстват като мен. Благодаря от сърце!

М.Н. от Хасково

Благодаря на създателите на курса, беше изключително полезен за мен . Научих и осмислих неща за които никога не подозирах, че съществуват. Този курс ми помогна погледна по нов начин върху моят начин на живот, накараме да се замисля къде греша и къде се нарушава връзката ми с храната, тялото, къде се нарушава баланса между вътрешния ми и външен свят. Благодаря.

Формата на курса е замислена прекрасно, защото това е възможност за човек, който иска да се развива , да получи такава възможност в забързаното си ежедневие под напора на много ангажименти, задачи  и работа, да се образова в удобно за него време. Много полезни са заданията и въпросите в текстовете, които допълнително заострят вниманието на важните и отправни точки в материалите.

Благодаря!

Поздрави,

Б. К. от Стара Загора

Аз не съм се подлагала на строги диети, но винаги съм била с нагласа, че хляба по някакъв начин ми вреди и трябва да го изключа от храната. Колкото повече съм си мислила да си го забраня, толкова повече филии са хапвах. След като се запознах с интуитивното хранене и прилагайки част от принципите му, знам че организма ми не може без хляба, той го обича. Наблюдавайки се сега , аз хапвам по две филии, без да си налагам да ям толкова, и те са ми достатъчни. Друга полза от ИХ е че се научих да следя нивото си на глад и ситост. Стигала съм, често до преяждане, което е продиктувано от дълго гладуване. Преди не отдавах значение, на сигналите за глад, пренебрегвах ги и естествено усещанията ми са били замаяност, отпадналост, главоболие. Следва преяждане, болки и дискомфорт в стомаха. Сега зачитайки сигналите на тялото и подавайки му храна се чувствам бодра и най-вече доволна от себе си.

Когато прочетох за ИХ си казах – аз нямам проблеми с храната, защото съм с нормално телосложение, но запознавайки се с ИХ по дълбоко се оказа, че имам. Проблема е в това, че не зачитайки сигналите на тялото изпадаме и в състояния на нервност, депресия, също когато ни се иска почивка, а сме затрупани с работа. 

Благодарна съм, че попаднах на сайта на Aсоциация „Уникал“ и ми дадохте възможност да участвам в обучението, както е казано, „няма случайни неща“. Все още има какво да изучавам, мога да кажа, че не е толкова лесно колкото на пръв поглед, а за тези които се подлагат на диети със сигурност ще бъдат с доста вътрешни съпротиви, до като не се убедят в действието на Интуитивното хранене, но затова сме ние за да им помогнем.

И. Ч. от Сопот

Курса оказа съществено влияние върху мен. Спомням си , че в началото дойдох заради големия си син,а сега си давам сметка колко благоприятно се отрази той на мен самата. Вярвам в това , че аз с моя личен пример ще помогна на децата си. Бавно се случват промените , но важен е крайният резултат. Промяната с мен самата също се случва бавно. Разбирането на нещата не е равно на тяхното осъзнаване, но пък е първата стъпка към промяната.

Бях ти споменала че не закусвам или го правех рядко. Имах виене на свят, прималяване. Макар да бях минала няколко модула все още имах съпротиви спрямо закуската. За мен тя беше нещо неестествено, нещо излишно, даже губене на време в ядене. Допускам , че тази съпротива идваше от ранния ми опит в рожденото семейство, където не се закусваше и този ритуал се беше превърнал в ежедневие. Не веднъж съм се съпротивлявала и съм спорила със съпруга ми относно закуската (той не я пропуска).  Това лято бяхме доста ангажирани в едни и същи дейности и реших да се присъединя към неговата закуска. Вече от личен опит мога да споделя, че закуската е много важна. Цялата отпадналост която чувствах отшумя. Станах много по-жизнена и дейна.

Преди бях против разговорите на масата по време на вечерята, а сега мога да кажа , че като цяло комуникацията ни се подобри, стана по-пълноценна, по-приятна, чувстваме се по-сплотени. Прави ми впечатление , че големият ни син споделя повече и не на последно място ядем по-малко количество храна. Това разбира се, се отразява и на чувството ни на ситост. Започнахме да консумираме по-малко храна, без да си го поставяме за цел. На мен лично ми беше малко трудно със синдрома на измитата чиния. Свързвам и това с ранния си опит. В началото имах порив да изям всичко и понякога го правех.

Експеримента със сладкото също даде резултат. Там също имах съпротиви, защото мислите ми бяха в посока болести. Това си бяха мои дисфункционални мисли. Сега когато правя нещо си казвам, че ще стане, вместо да се притеснявам от резултата. Мога да кажа , че и увереността ми е леко повишена.

Бях забелязала че когато съм ядосана се понасям към хладилника. Сега се опитвам да намаля напрежението в мен и да се захвана с друга дейност и необходимостта от отваряне на хладилника сама отпада.

Друго нещо с което да се похваля е че се чувствам в хармония със себе си и се харесвам.

Дадох си сметка за това време от началото на курса до сега, че съм била изцяло обърната в посока другите и съм загърбвала себе си и съм потискала желанията си. В един момент се почувствах изчерпана. Предприех мерки и в тази посока, аз съм на първо място. Ако аз съм здрава и се чувствам добре и в хармония със себе си и околните ще са добре. Смятам, че и връзката ми с другите хора е по-пълноценна.

А.Д. от Варна

НАСКОРО ДОБАВЕНИ