Когато гласът, който чувате в главата си, започва да става вашият най-силен критик и най-лош адвокат, може би е време да се научите на малко състрадание към себе си. Да се научите да се грижите за себе си и да бъдете състрадателни към чувствата и нуждите си е знак, че вие цените себе си и искате да подхранвате вашето щастие в живота.

Помислете си какво би било да сте захвърлен на необитаем остров с един друг човек. Няма ли да бъде важно за вас да ви е грижа един за друг и да се поддържате по време на вашите изпитания и пътуване? Няма ли да си струва усилието да се научите как да се разбирате помежду си и да създадете хубави взаимоотношения? Е, добре, този вътрешен глас е вашият партньор на острова на живота, така че – време е да започнете да изграждате своето приятелство!

Начини на изграждане на вашето състрадание към себе си

  1. Бъдете мили с детето вътре в себе си

Без разлика на вашата възраст, вие винаги може да се почувствате наранени, разочаровани или засрамени. Когато установите тези емоции у едно дете, вие разбирате, че то се нуждае от милост и състрадание. Е, защо тогава, когато видите тези чувства у себе си, вие си отказвате същото отношение? Отнасяйте се със себе си по същия начин като с всяко малко дете в нужда от грижа и подкрепа, особено когато нещата са трудни.

  1. Напишете си разрешително

Основата на състраданието към себе си е да си позволите да бъдете несъвършен точно колкото и всеки друг човек на планетата. Понеже вие може да не сте перфектни, никой не очаква от вас да бъдете такъв, защо тогава вие го очаквате от себе си? Напишете си духовно разрешително и следващият път, когато направите грешка – осребрете го без съжаление. Осъзнайте, че няма проблем в това да се подхлъзвате отвреме-навреме, след като вие продължавате да се учите и да израствате от този опит.

  1. Прощавайте

Да се наказвате за вашите грешки и несъвършенства е сигурен знак, че ви липсва състрадание към себе си. Когато наказвате вашето бъдеще за грешките, които сте вършили в миналото, вие само се настройвате за повече разочарование и душевна болка. Започнете от прощаването и изоставянето на всички ваши минали прегрешения. Ако това ще ви помогне, напишете писмо до себе си, с което изразявате вашата прошка, за да си помогнете да се придвижите напред и да оставите нещата зад гърба си.

  1. Бъдете внимателни

Слушайте и обръщайте внимание на този вътрешен глас, на този суров ваш критик, който постоянно си предлага мнението. Научете се да внимавате кога се чува този глас и какви думи използва. Опознаването на този вътрешен критик е необходимо, ако вие наистина искате да го заглушите веднъж и завинаги. Следващият път, когато го чуете, отбранявайте се. Спорете защо сте достойни или способни. Изисквайте да разберете откъде този глас получава правото си да бъде толкова жесток и безсърдечен спрямо вас.

  1. Прегърнете предизвикателствата

Всяко препятствие и неуспех в живота ви е шанс да научите повече и да станете по-добри. Възприемането на мислене за растеж, което вижда провалите и предизвикателствата повече като опит за учене, отколкото като грешки за съжаление, е ключ към развиването на по-съчувствен подход към себе си. Намерете вдъхновение в своите грешки, което ви помага да израствате по-силни всеки ден.

  1. Бъдете благодарни

Вместо да се вторачвате в негативното, опитайте да прегърнете благодарността. Осъзнайте вашите силни черти. Обърнете внимание на многото дарове и благословии в живота ви. Съсредоточете се върху това, което върви добре и вие ще започнете да чувствате  как обичате себе си повече заради изобилния живот, който имате.

Заключителни думи

Да се научиш да се утешаваш, да подхранваш и да се грижиш за тялото и ума си и да изразяваш своята благодарност към себе си, е полезно също за изграждането на  състрадание към себе си. Да се научиш да обичате себе си, ще окаже огромно въздействие върху вашите взаимоотношения с околните, но по-важното е, че то ще ви помогне да имате здрава и съзидателна връзка със самия себе си.

6 стъпки към изграждането на състрадание към себе си