You are currently viewing GENETICS AND EATING DISORDERS           ГЕНЕТИКА И ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА

Единственото най-вълнуващо развитие в науката за хранителните разстройства е доказателството, че хранителните разстройства са генетично свързани. Но какво означава това за член на ВАШЕТО семейство?
Новините за генетиката на хранителните разстройства променят играта. Бързо развиващите се прозрения за това как генетиката влияе върху мозъците и метаболизма ни имат непосредствено и спешно значение за вашето семейство.
Не е необходимо да ставате експерт по генетика, за да използвате тази информация, за да поддържате своя любим човек от днес.
Ключови моменти от скорошни генетични открития:
Гените не действат сами
Гените не са съдба
Гените помагат да се обясни защо някои хора са по-уязвими към факторите на околната среда
Генетичните изследвания сега сочат както психиатрични, така и метаболитни фактори

Ключови прозрения за грижата от последните генетични изследвания:

Необходимостта от адекватно хранене.
Стойността на средата без диета.
Избягвайте отрицателния енергиен баланс* през целия живот.
Хората отдавна са забелязали, че хранителните разстройства са семейни. Сега знаем, че някои хора се раждат с по-висок шанс да бъдат диагностицирани с хранително разстройство. Изследванията показват, че 50-80% от риска за човек може да се обясни с генетични фактори.
И все пак няма нито един ген зад риска от хранително разстройство, както е при някои заболявания, а по-скоро стотици (и дори хиляди) гени с малък ефект.

Геномиката, изследването на нашия генетичен код, е сравнително нова и бързо подобрява разбирането ни за самите разстройства. Скорошна работа, изучаваща голям брой хора, засегнати от хранителни разстройства, разкри кои части от мозъка и червата – управляват мислите, поведението и емоциите на хранителните разстройства. През последните няколко години научихме от пионерите в областта на генетиката как хранителните разстройства са свързани с други психиатрични заболявания и с метаболитни фактори, включително гликемични и свързани с
липидите характеристики.
За много хора, особено тези, които сами са се борили с хранителни разстройства, новината за генетична връзка донесе надежда и потвърждение. Много хора се чувстват разбрани и дестигматизирани от тази информация. Когато хората научат, че това не е грешка или избор на индивида и семейството му, както кистозната фиброза, диабет тип 1, епилепсия или астма, това може да промени коренно техните нагласи. Добротата, разбирането и съчувствието заместват осъждането и стигмата.

Оригинална статия: https://www.feast-ed.org/genetics-and-eating-disorders/

GENETICS AND EATING DISORDERS ГЕНЕТИКА И ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА