You are currently viewing IS IT DENIAL OR ANOSOGNOSIA?ОТКАЗ ЛИ Е? ИЛИ АНОЗОГНОЗИЯ?

Когато любимият ви казва „Чувствам се добре“, казва ли ви истината?
Важно е да имате предвид, че активното хранително разстройство променя мозъчната функция. То променя начина, по който човек се чувства в тялото си, дори как мисли, че изглежда за другите.
Някои понятия, които трябва да запомните:

Анозогнозия – базирана на мозъка неспособност да се усети, че човек не е добре, или да се види
загуба на тегло или влошено здраве. Често на страдащия изглежда, че е добре, а другите, които проявяват загриженост, са ирационални и нелюбезни. Често се наблюдава при хора, които имат мозъчно увреждане от инсулт и при тези с диагноза биполярно или шизофрения.

Телесна дисморфия – базирано на мозъка изкривяване на начина, по който човек възприема формата, външния вид и размера на тялото си. Често срещано при хранителни разстройства. Не е съзнателно, умишлено или избрано. Когато любимите ни хора казват, че се „чувстват дебели“ или са „добре“, те може би виждат и чувстват това точно както биха го направили, ако действително бяха с различен размер или форма. Това изкривяване е в огледалото и дори на снимките. То е толкова реално за тях, колкото и външността ни за нас.

Алекситимия – невъзможност за изразяване на емоциите. Макар че човекът може да се чувства
неудобно, той може да се бори да каже защо или по какъв начин. Те не могат, а не не желаят, да опишат как се „чувстват“. Като болногледачи това може да е разочароващо, но е важно да знаете, че „не знам“ може да е вярно.

Анхедония – невъзможност за изпитване на удоволствие. Както при други проблеми на тази страница, това не е избор или нещо, което може да се реши. Анхедонията е често срещана сред тези, които изпитват депресия и някои хранителни разстройства.

ПОМНЕТЕ:

Вашият любим човек не избира да се чувства или мисли по начина, по който го прави, докато е болен. Това са известни мозъчни проблеми: не „отричане“ или лошо поведение или правене на лош избор. Вашето съчувствие и увереност могат да помогнат. Избягването на спорове или обсъждане на тези симптоми може да бъде полезно и да запази енергията ви за други задачи. Не е необходимо да убеждавате любимия човек, че не мисли „правилно“. Достатъчно е да знаете какво
се случва и да сте уверени, че тези идеи и вярвания ще намалеят с успешно лечение. Вашата способност като родител да виждате кога възприятието на вашия син или дъщеря се подобрява е една от много важните роли, които можете да играете по време на лечението. Познавали сте детето си, преди да се разболее, и все още ще сте там след лечението: вашите наблюдения са ценни.
Лечението на хранителни разстройства може да помогне с всички горепосочени симптоми. Не всички пациенти изпитват всички от тях и всеки човек може да ги има в различна степен по различно време.
Без възстановяване на нормалното хранително поведение и възстановяване на нормалното хранене и размера на тялото не може да се очаква пациентите да преодолеят тези симптоми. Храната е лекарство, освен психотерапията, лекарството е и времето.

Оригинална статия: https://www.feast-ed.org/is-it-denial-or-anosognosia/

IS IT DENIAL OR ANOSOGNOSIA?ОТКАЗ ЛИ Е? ИЛИ АНОЗОГНОЗИЯ?