You are currently viewing Да се научим да овладяваме самоувереността

Хората са оцелели толкова дълго, отчасти благодарение на взаимното сътрудничество, защото са се научили да си помагат. Така че съвместната работа определено е важна за успеха. Въпреки това ще има моменти, в които ще трябва да разчитате на себе си и само на себе си.

Това може да бъде трудно, защото е трудно да се доверим на себе си. Когато разчитаме само на себе си, можем да виним само себе си, ако нещата се объркат.

Това от своя страна е трудно, защото поемането на отговорност за нашите решения, особено за лошите, е трудно.

Сега, ако ще разчитате на някого, трябва да му се доверите. Така че може би всъщност не се доверявате на вземането на добри решения. Може би не се чувствате способни.

Посочвате своите грешки и недостатъци като доказателство, че не ви се вярва. Със сигурност е по-добре другите да вземат решения вместо вас. Или изобщо да не решавате!

За да цитирам Ръш, „Ако решите да не решите, все още сте направили избор.

Всеки прави грешки.

Грешките са част от това да си човек. Това, че сте взели лоши решения, не означава, че трябва да се откажете от вземането на решения.

Решителността многократно е показвана като обща черта на много успешни хора според Harvard Business Review. Простото да сте решителен е свързано с успеха: да не вземате конкретни решения, но да можете да вземате решения, без да страдате от парализа чрез анализ.

Голяма част от това да разчитате на себе си е да се научите да си позволявате да правите грешки, без да се самообвинявате за това. Защото в противен случай няма да се доверите достатъчно, за да бъдете решителни. Следователно няма да можете да действате самостоятелно.

Авторът на бестселъри Марк Менсън заявява в книгата си „Ако самодисциплината се ви се струва трудна, вие я правите погрешно“. „Виждането на самодисциплината от гледна точка на чиста сила на волята се проваля, защото да се бием, че не се стараем достатъчно, не работи. Всъщност има обратен ефект. И както ще ви каже всеки, който някога се е опитвал да се подложи на диета, това обикновено само влошава ситуацията“.

Видът перфекционизъм, за който Менсън намеква, пречи на способността ви да действате решително и целенасочено по собствена воля. Дайте си малко милост и не бъдете толкова строги към себе си за грешките или недостатъците си.

Решете кой искате да бъдете.

В книгата си Джеймс Клиър Atomic Habits свързва поведението с идентичността. Той казва:

1. Решете какъв тип човек искате да бъдете. 2. Докажете го на себе си с малки победи.“

Клиър продължава с думите:

„Ако искате да направите промяна, тогава ви казвам да спрете да се тревожите за резултатите и започнете да се тревожите за самоличността си. Станете човек, който може да постигне нещата, които искате да постигнете.

Това ще ви направи по-самостоятелни. Защото ще бъдете по-успешни с каквото и да е, което се опитвате да постигнете.“

Ще трябва да направите малко самоанализ и да разберете какъв човек искате да бъдете. Ще трябва да прегледате ценностите си. Проучете какво е важно за вас като човек.

Добро упражнение, което да ви помогне да разберете това, е да мислите за неща, които наистина ви ядосват. Обикновено нещата, които ви ядосват, са в разрез с някои ваши основни ценности. Така че мисленето за неща, които ви разстройват, може да хвърли светлина върху това какви са вашите ключови ценности.

Например, може би сте се ядосали, когато някой е действал алчно. Какво е обратното на алчността? Щедрост. И така, като осъзнавате, че алчността ви ядосва, откривате, че щедростта е ваша ключова ценност.

Защо е важно да изясните ценностите си за самоувереността?

Защото вашите ценности са градивните елементи на идентичността. Като такива, те по същество ще ви насочат към самоувереност. Когато поведението е свързано с ценност или идентичност, това поведение става много по-устойчиво на външни влияния. Това означава, че вашите навици, решения и поведение ще разчитат по-малко на външни фактори и повече на вас самите.

Заключение

Не можете да разчитате на силата на волята за самоувереност. Вместо това разчитайте на вашата идентичност, която е оформена от вашите ценности. Това включва да изясните какво е важно за вас и да се научите да не приемате грешките толкова лично. След като направите тези две неща, вие имате рецептата за някой, който разчита на себе си, защото е решителен, самомотивиран и способен да се справи с всички възникнали препятствия.

Ако не ви достига увереност че можете да се справите или ако се нуждаете контрол и баланс в живота си, можете да научете какво да направите ТУК!
 Или ако желаете да помагате на другите – да сте треньор /обучител или консултант, ще ви е полезно онлайн обучението „Треньор по увереност“ ТУК!

Да се научим да овладяваме самоувереността